Ruben zeilde 60.000 euro bijeen voor MS-onderzoek

Ruben Donné zeilde solo de Atlantische Oceaan over om geld in te zamelen voor MS-onderzoek aan de UHasselt. Op 25 februari overhandigde hij een cheque van 58.123,33 euro aan de onderzoekers. De Stad Genk maakte er nog 60.000 euro van. Met de opbrengst van de ‘SailingChallenge4MS’ willen de onderzoekers het effect van muziektherapie op de revalidatie van personen met MS bestuderen.

Ruben Donné startte op 1 oktober aan zijn zeilavontuur, dat hem van België naar Zuid-Afrika bracht (de twee landen waar hij opgroeide). Met de tocht wilde hij MS – een ziekte waaraan zijn vader lijdt – onder de aandacht brengen. En in één weg vervulde hij ook een jongensdroom. “Toen mijn vader de diagnose kreeg, wisten wij niet goed wat ons te wachten stond. Op dit moment bestaat er geen geneesmiddel voor Multiple Sclerose en onderzoekers weten zelfs nog niet goed wat de ziekte precies veroorzaakt”, zegt Ruben.

Tijdens zijn ‘Sailing4MS’-actie legde Ruben 7.818 zeemijlen af, langs drie continenten, met een zeilboot van 6,5 meter. “Samen met mijn team heb ik een ongelofelijk parcours afgelegd. Met onderweg mooie, maar ook zware momenten. Op zo’n reis bots je tegen je eigen grenzen aan, ga je soms onderuit, maar vind je tóch de kracht om door te zetten. Een strijd die mensen met MS voortdurend moeten voeren.”

Muziektherapie

Op 25 februari overhandigde Ruben Donné een cheque van 58.123,33 euro aan de UHasselt. “Mensen konden de actie steunen door een van de 7.818 zeemijlen te kopen en/of hun naam op m’n spinnakerzeil te schrijven”, zegt hij. Dat hij het geld doneert aan de UHasselt is een weloverwogen, persoonlijke keuze. “Mijn vader werkt regelmatig mee aan MS-onderzoek aan de UHasselt en is daar erg lovend over.”

Dankzij een extra gift van Stad Genk eindigde de teller op 60.000 euro.

De opbrengst gaat naar (nieuw) onderzoek rond het effect van muziektherapie op de revalidatie van MS-patiënten. “MS-patiënten met een cognitieve beperking ervaren zó veel concentratieproblemen dat het moeilijk wordt om zelfstandig een fitnessprogramma af te werken”, zegt prof. dr. Peter Feys (UHasselt). “Van muziek is geweten dat het de gemoedstoestand beïnvloedt. In ons onderzoek, een samenwerking met de UGent, gaan we dan ook na of muziek hun bewegingskwaliteit en -tempo positief kan beïnvloeden.”

“Indrukwekkend”

“Deze opbrengst zal het MS-onderzoek en de algemene werking van het MS-Netwerk Limburg alleen maar ten goede komen”, zegt decaan Piet Stinissen (faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen). “Wij feliciteren Ruben met zijn succesvolle actie – waarbij niet alleen de solozeiltocht, maar ook zijn zoektocht naar zoveel sponsoren, klein en groot, indruk maakte.”

Bron: Universiteit Hasselt

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten