Kan je geliefde je in de toekomst vanop afstand aanraken via de computer?

Aanraking is een basisbehoefte. Uit onderzoek blijkt dat virtuele karakters die je aanraken als warmer en vriendelijker worden ervaren. Uit eerder onderzoek bleek al dat dit voor mensen geldt, nu blijkt dat het principe ook van toepassing is op digitale persoonlijkheden. Gijs Huisman (Universiteit Twente) onderzocht dit met een speciale mouw die je om je arm doet. Met behulp van vibratiemotoren geeft de mouw je het gevoel van een streling. Proefpersonen speelden een game met een avatar. Wanneer de avatar ze aanraakte, ervoeren ze de streling via de mouw. De strelende avatar werd aardiger gevonden door de proefpersonen dan wanneer de avatar ze niet aanraakte.

Aanraking is een biologische basisbehoefte, blijkt uit diverse onderzoeken. Mensen die worden aangeraakt, zijn meer geneigd om pro-sociaal gedrag richting de aanraker te vertonen. Een aanraking kan kalmerend en stressverlagend werken. Kinderen die te weinig aangeraakt worden, kampen met een zwakker immuunsysteem en hebben meer kans op leerproblemen. Huisman doet onderzoek naar hoe je technologie kunt inzetten in affectieve communicatie. Hij onderzoekt hoe mensen elkaar op afstand kunnen aanraken, en hoe virtuele karakters en sociale robots contact kunnen verrijken met aanraking: ‘Social Touch Technology’.

De computer van de toekomst raakt je aan

Computers van de toekomst zullen je meer gaan aanraken, voorspelt Huisman. “Het is eigenlijk gek dat dat nog niet gebeurd, als je kijkt hoe belangrijk aanraking in menselijk contact is.” De personal assistent toepassingen op smartphones, zoals Siri, worden in de toekomst steeds menselijker volgens Huisman. De assistent zal kunnen begrijpen wat je zegt en met welke emotie je dat zegt, en daarop reageren. Huisman: “Siri kan je in de toekomst een schouderklopje geven om je te stimuleren te gaan hardlopen. Of in je hand knijpen om je te troosten. Aanraking maakt de beleving intenser en versterkt het gevoel van ‘presence’, het lijkt allemaal veel echter. Bijvoorbeeld voor online coaching of therapie kan dit heel nuttig zijn. Of denk eens aan een horrorgame, waarbij je ineens vastgegrepen wordt. Je kunt ook banden met mensen op afstand versterken door aanraking. Denk aan eenzame ouderen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

HEY Bracelet

Huisman ontwierp samen met anderen een armband die aanraking op afstand mogelijk maakt, de HEY bracelet. De HEY bracelet is de allereerste armband die een echte menselijke aanraking nabootst. Niet met een mechanische vibratie, maar met een zacht ‘knijpje’. Huisman: “Met de HEY bracelet kunnen mensen elkaar aanraken op afstand. Als je in de armband knijpt dan wordt de armband van je geliefde samengeknepen.” HEY gebruikt een geavanceerde techniek die via Bluetooth met je smartphone communiceert. HEY is sinds 13 februari een campagne gestart op Kickstarter. Met een doelbedrag van €125.000 hoopt het de volgende stap richting productie te nemen. Op dit moment staat de teller op €95.000. De prijs voor een set HEY bracelets ligt op €62. Oprichter Mark van Rossem betrok Gijs Huisman bij zijn bedrijf vanwege zijn specifieke kennis. Huisman: “Ik merk dat mensen die de armband uitproberen heel enthousiast zijn. Het voelt alsof er iemand heel zacht in je polst knijpt. We willen voor mensen over de hele wereld het gevoel van fysieke intimiteit ook op afstand mogelijk maken. Als wetenschapper ben ik heel benieuwd naar de impact van deze technologie.“

https://youtu.be/e2Qz9HGVrQk

Bron: Universiteit Twente

 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten