KUL gaat voor e-bikes, elektrische bak- en cargofietsen

De Technische Diensten van de KU Leuven hebben e-bikes en elektrische bak- en cargofietsen in gebruik genomen voor dienstverplaatsingen, technische interventies en postbedeling. “Onze wagens haalden een gemiddelde snelheid van amper 15,3 kilometer per uur. De e-bikes zullen minstens even snel en efficiënter zijn omdat ze door straten kunnen rijden waar wagens geweerd worden en omdat ze minder hinder ondervinden van files”, zegt Steven Lesage, hoofd van de Facilitaire Diensten.

“Mobiliteit is een voortdurend aandachtspunt voor onze diensten”, zegt Lesage. “Onze medewerkers staan vaak in de file, en het Leuvense circulatieplan heeft het niet eenvoudiger gemaakt voor wie op verschillende plaatsen in de binnenstad moet zijn met de auto, zeker omdat de ring vaak zeer druk is.”

Daarom werden dertig e-bikes aangekocht voor dienstverplaatsingen van het personeel. Technische interventies zoals werfbezoeken en controles van de schoonmaakrondes gebeuren voortaan met de fiets. Verder kunnen de medewerkers van de Facilitaire Diensten gebruik maken van acht elektrische bakfietsen, waarmee ze hun gereedschapskoffer en ander klein materiaal kunnen vervoeren. En voor de Centrale Logistieke Diensten werden drie cargofietsen besteld: die kunnen tot honderd kilo vervoeren en zullen worden gebruikt voor de postbedeling. Grote pakjes worden nog geleverd met een bestelwagen, maar de ruim 400 postbussen in Leuven en Heverlee worden bediend met de cargofietsen.

“Op termijn hopen we een deel van ons wagenpark te kunnen afbouwen”, zegt Steven Lesage. “Onze diensten legden vorig jaar 240.348 kilometer af met de wagen. Dankzij de e-bikes zal onze CO2-uitstoot drastisch verminderen en zal ook de gezondheid van onze medewerkers erop vooruitgaan.”

Binnenkort kunnen ook andere personeelsleden tegen een kleine vergoeding een elektrische fiets ter beschikking krijgen. “Dat project wordt in de loop van de komende maanden uitgerold. Het is bedoeld voor mensen die net iets te ver wonen om met een gewone fiets naar het werk te komen”, zegt Lesage.

Bron: KU Leuven

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten