2 nieuwe inzichten in Alzheimer

Het team van Patrik Verstreken (VIB-KU Leuven) ontdekte hoe Tau (een eiwit dat betrokken is bij meer dan 20 hersenaandoeningen) de werking van zenuwcellen verstoort, en stelt meteen ook een manier voor om in dit proces in te grijpen. Het Tau-eiwit is betrokken bij meer dan 20 hersenaandoeningen, waaronder verschillende vormen van dementie. In de hersenen van patiënten klitten deze eiwitten samen tot neuronale kluwens: eiwitophopingen die uiteindelijk gepaard gaan met het afsterven van hersencellen. Het onderzoeksteam van prof. Patrik Verstreken (VIB-KU Leuven) heeft nu ontdekt hoe Tau – nog vooraleer het samenklit – de werking van zenuwcellen verstoort, en stelt meteen ook een manier voor om in dit proces in te grijpen.

Lees het volledige artikel

Onderzoekers bij NERF (VIB-KU Leuven-imec) hebben ontdekt hoe het principe van geurlokalisatie werkt. Die inzichten zijn essentieel om te weten hoe onze hersenen precies reageren op geuren, wat dan weer erg waardevol is bijvoorbeeld om de ziekte van Alzheimer beter te begrijpen. Een team onder leiding van prof. Sebastian Haesler ging aan de slag met kampioenen in geurherkenning: muizen. Via een nieuwe diervriendelijke methode met infraroodtechnologie zagen ze dat de dieren snel de geurbron achterhaalden door prikkels in hun beide neusgaten met elkaar te vergelijken. De studie werd gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke vakblad Current Biology.

Lees het volledige artikel

Bron: VIB

Illustratie: Joris Rogier

 

 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten