Blinde jongeren leren zien via sonartechnieken

Op 28 juli kregen 65 blinde en slechtziende jongeren van over heel Europa de kans om te leren hoe ze hun mensen en voorwerpen kunnen waarnemen via informatie uit geluidsreflecties. De techniek werd ontwikkeld in de Verenigde Staten en helpt blinden en slechtzienden om zelfstandig te navigeren, ook buiten hun vertrouwde omgeving.

Via Echolocalisatie, of Flash Sonar, kunnen mensen met een visuele beperking zich een mentaal beeld vormen van hun omgeving. Dit kan door met de tong of met een klein toestelletje ‘klikgeluiden’ te maken. Het teruggekaatste geluid bevat heel wat bruikbare informatie over bijvoorbeeld de grootte, hoogte en afstand van mensen en dingen. “Het potentieel is enorm”, zegt Thomas Tayo, blinde echolocalisatie- en mobiliteitsinstructeur van ‘World Access to the Blind’ en collega van Daniel Kish, die de methode in de Verenigde Staten ontwikkelde. “Ik kan nu objecten tot op honderden meters afstand waarnemen. Dat maakt dat ik nu zelfstandig reis zonder nood aan enige assistentie, en me zelfs op drukke plaatsen of in luchthavens vrij kan bewegen. Blinden en slechtzienden pikken deze vaardigheid bovendien snel op”.

Bron: KU Leuven

Illustratie: Pixabay

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten