Betere bescherming van kinderen tegen malaria mogelijk

Een baby blijkt de antistoffen tegen de malariaparasiet van de moeder over te nemen. Dat opent perspectieven voor een betere bescherming van kinderen tegen malaria.

Wanneer een zwangere vrouw antistoffen heeft aangemaakt tegen de Plasmodium falciparum, de dodelijkste malariaparasiet, dan geeft ze die via haar bloed aan de placenta en de foetus door. Wanneer het kind geboren wordt, is het zo meteen beschermd tegen malaria.

Betere bescherming

De ontdekking, die onderzoekers van de Universiteit van Maryland (VS) beschrijven in het vakblad Clinical and Vaccine Immunology, opent perspectieven voor een betere bescherming van pasgeborenen tegen malaria. Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken. Negentig procent van de slachtoffers valt in Afrika, vooral onder jonge kinderen. Door een zwangere vrouw tegen malaria te vaccineren, zou men meteen ook de foetus beschermen tegen de ziekte.

Onderzoek in Malawi

De onderzoekers namen in Malawi bloedstalen bij 33 pas bevallen moeders. Ook het navelstrengbloed van de baby’s werd onderzocht. Zo stelden ze vast dat de pasgeborenen de antistoffen tegen de malariaparasiet hadden meegekregen.

Moeders vaccineren tijdens de zwangerschap “kan een zeer effectieve strategie zijn om baby’s tegen malaria te beschermen”, zegt Miriam Laufer, directeur van de malaria-afdeling van de Universiteit van Maryland. “Dat is van cruciaal belang, want jonge kinderen lopen het meeste risico om te sterven door infectieziekten als malaria.”

Vaccin getest

Volgend jaar start de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met een test van RTS,S, het eerste vaccin tegen malaria, in drie Afrikaanse landen.

Zolang er geen vaccin is, bestrijdt men malaria vooral door de verspreiding van insecticidesprays (voor op de muren), muskietennetten en geneesmiddelen. De Wereldgezondheidsorganisatie wil malaria in de hele wereld tegen 2030 uitgebannen hebben. Wereldwijd gaat het aantal gevallen gestaag achteruit. Volgens de jongste cijfers waren er 212 miljoen malariagevallen in 2015, de meeste in Afrika. Er stierven toen 429.000 mensen aan de ziekte, een daling met 62 procent sinds 2000.

Bron: IPS

Foto: pixabay

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten