Gaan ze het eten nu ook lekkerder maken op school?

Kortrijk is klein als je het vergelijkt met Gent of Antwerpen. Maar ik hou eigenlijk wel van klein. Zo zit mijn kleine lieve meid op een kleine school in een klein klasje. Toen ze vorig schooljaar meeluisterde naar een nieuwsbericht over de recente onderwijshervorming stelde ze me een kleine maar fijne vraag: “Gaan ze het eten nu ook lekkerder maken op school?”. 🙂

Met de steun van de school probeerden een enthousiaste mama en ik zelf een positief antwoord te bedenken op de vraag van mijn kleine meid en we lieten ons brein stormen om tot het besef te komen dat we klein moesten denken. Een kleine bescheiden doelstelling: “Vanaf volgend schooljaar krijgt elk kind de kans om tijdens de avondopvang een stuk fruit als 4-uurtje te eten. Lokaal en fairtrade fruit van biologische teelt”.

We gingen langs bij De Stadsboerderij in Kortrijk en bij de Kruidbar in Marke en ontmoetten twee zeer geëngageerde, hartelijke mensen. Hun idealisme en enthousiasme om de wereld gezonder te maken zijn kleine maar o zo zalige initiatieven. Hartverwarmend. Als extraatje slaagden we er onderweg in een nieuwe traiteur te vinden voor de school.

Begin dit schooljaar ontvingen we de eerste berichten van de kinderen over de nieuwe 4-uurtjes en de nieuwe traiteur: “Die notenzakjes zijn zo cute!”  “Die verschillende soorten meloenen waren zo lekker!” “En het eten is zoveel lekkerder!”. We waren toch een beetje trots op onze kleine verwezenlijkingen, onze kleine bescheiden bijdrage aan een betere en mooiere wereld. Dus ja lieve, kleine meid : “We hebben het eten lekkerder gemaakt op school”.

Maar er is meer. Bovenstaande enthousiaste mama heeft ondertussen Fersjet opgericht. Ze geeft nu workshops samen met Annelies van de Kruidbar. Je leert er lekkere, gezonde én haalbare brooddozen en suikerarme drankjes maken, voor je kinderen of jezelf.  De voornaamste doelstelling van Fersjet draait echter om het leveren van (h)eerlijke brooddozen aan lagere schoolkinderen, met focus op lokaal, biologisch en Fair Trade. De brooddozen worden bereid samen met specifieke kansengroepen waaraan op die manier een zinvolle dagbesteding wordt geboden. Per lunchbox betaal je net dat klein beetje meer zodat ook kinderen in (kans)armoede kunnen meegenieten van een lekkere brooddoos want ook zij hebben recht op gezond en (h)eerlijk eten. Alweer hartverwarmend. Mooi toch!

En ik zelf blijf hier het goede nieuws maken. 😉

Allemaal kleine hartverwarmende initiatieven van mensen die een groot verschil maken voor heel wat kinderen. Dat is toch goed nieuws! 🙂

Prettig weekend!

Jeroen

 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten