Bandenspecialist ontwikkelt fietsband van paardenbloem

Bandenfabrikant Vredestein zoekt al jaren naar een alternatief voor het schaarse natuurrubber van de rubberboom. Die lijkt nu te zijn gevonden in de wortel van de Russische paardenbloem.

Banden zijn de grootste slokop van natuurrubber met 70 procent van de wereldproductie die zich concentreert in Thailand, Maleisië en Indonesië. In veel toepassingen kan natuurrubber immers niet worden vervangen door een synthetische variant.

Natuurrubber wordt momenteel gewonnen uit de rubberboom, die veelal in Azië groeit. Door een stijgende vraag en een afnemend aantal aanbieders is er een groeiend tekort aan natuurrubber. De gevoeligheid van de rubberboom voor ziektes zoals de South American Leaf Blight is een extra dreiging.
Racefietsband

Door de dreigende schaarste werkt het onderzoeksprogramma Drive4EU al een tijdlang aan een productieketen voor rubber uit Russische paardenbloem (Taraxacum koksaghyz). Hiermee wordt ingespeeld op het dreigend tekort aan natuurrubber en wordt de EU minder afhankelijk van import.

Bandenspecialist Vredestein presenteerde een prototype van de nieuwe racefietsband onder de naam Fortezza Flower Power. De band is gemaakt van rubber uit paardenbloemen en is een wereldprimeur.

De paardenbloemen voor dit project worden momenteel gekweekt in Nederland. De Universiteit van Wageningen helpt bij de extractie van rubber uit de wortels van de plant.

Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie. Bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen uit zeven verschillende Europese landen werken samen.

Bron: IPS

Foto: pixabay

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten