Nieuw lab helpt landen bij introductie steriele insecten

In het Oostenrijkse Seibersdorf heeft het Internationaal Atoomagentschap gisteren (maandag) de een nieuwe laboratorium geopend dat landen gaat helpen steriele insecten te introduceren. Daarmee kunnen insecten als muggen en schadelijke fruitvliegjes bestreden worden.

Het Insect Pest Control Laboratory (IPCL) gaat landen helpen de steriele insecten-techniek toe te passen om insecten te bestrijden die ziekten verspreiden en gewassen beschadigen.

Volgens het IAEA is de techniek veilig voor het milieu en een goede manier om de voortplanting van schadelijke insecten in te dammen. Het IAEA gebruikt straling om mannelijke insecten te steriliseren. Die worden vervolgens in grote aantallen losgelaten om te paren met wilde vrouwtjes. Aangezien zij geen nakomelingen produceren, neemt het aantal insecten in de loop van de tijd af, en daarmee ook de plaag.

Malaria en zika

Het nieuwe lab traint experts uit de diverse landen en faciliteert onderzoek naar de toepassing van de techniek bij verschillende insecten, inclusief muggen die malaria, zika en andere ziekten overbrengen.

“Het IPCL is een zeer tastbaar voorbeeld van de grote praktische voordelen die kernwetenschap en techniek ons kunnen opleveren”, zei IAEA-directeur Yukiya Amano tijdens de openingsceremonie.

Eerder assisteerden het IAEA en de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) de Dominicaanse Republiek bij de introductie van steriele insecten om de Middellandse-zeevlieg te bestrijden. Deze fruitvlieg richt grote schade aan bij diverse soorten fruit en groente.

Volgens het IAEA was het land daardoor in staat binnen twee jaar de vlieg uit te roeien en weer toegang te krijgen tot de exportmarkt ter waarde van 42 miljoen dollar.

 

Bron: IPS

Foto: pixabay

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten