Virtueel vragenuurtje met docent bevordert interactie

Een nieuw academiejaar, een nieuwe lading studenten. Bij lessen aan grote groepen is individueel contact niet vanzelfsprekend. Daar heeft UAntwerpen iets op gevonden: het virtueel vragenuurtje. Als enige Vlaamse universiteit gebruikt ze een online chatkanaal in haar onderwijspraktijk.

In de opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie – met in de eerste bachelor zo’n 400 studenten – is het niet eenvoudig om naast de bestaande lessen fysiek een extra vragenuurtje te organiseren om (individuele) vragen te beantwoorden. Het is moeilijk tot zelfs onmogelijk om de docent en elk van de honderden studenten op hetzelfde tijdstip en dezelfde locatie samen te brengen.

“Voor het opleidingsonderdeel Chemie aan de eerstejaarsstudenten wordt daarom Blackboard Collaborate ingezet”, vertelt vicerector Onderwijs Ann De Schepper. “De instant messaging-tool van Blackboard Collaborate biedt een chatkanaal aan, waarmee de vragen van studenten online beantwoord kunnen worden, zowel met audio als met video.”

Wachtkamer

Studenten komen eerst in een virtuele wachtkamer terecht, waar ze hun vraag kunnen stellen en in de wachtrij gaan staan. Gelijkaardige vragen kunnen gegroepeerd worden, en studenten kunnen met meerderen tegelijk in het virtuele kantoor van de docent worden binnengeroepen. Ook kunnen studenten die aan het wachten zijn elkaar al onderling helpen met vragen.

“Eenmaal de student vanuit de wachtkamer het virtuele kantoor betreedt, verloopt het vragenuurtje heel interactief met behulp van een whiteboard, en audio of chat, net zoals je bij een echt vragenuurtje op kantoor zou verwachten”, vertelt Ann De Schepper. “Het is mogelijk om bestanden, applicaties of je scherm te delen. De chats kunnen achteraf bewaard worden in een tekstbestand.”

Meer interactie

Een eerste evaluatie van het virtueel vragenuurtje is alvast positief. De docent geeft aan dat er meer interactie is met de studenten, die meer gemotiveerd blijken te zijn om vragen te stellen dan in een grote groep (in auditorium) of face-to-face. “Elke docent van UAntwerpen heeft toegang tot Blackboard Collaborate, dus we hopen het systeem op korte termijn verder uit te breiden naar andere opleidingen en lessen.”

 

Bron: Universiteit Antwerpen

Foto: pixabay

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten