Enorm waterbed levert water aan Salvadoranen

Het ziet eruit als een enorm waterbed. Het vangt duizenden liters regenwater op en bespaart de Salvadoranen op het platteland een lange tocht naar de rivier of bron. Vroeger was water halen een hele beproeving voor Corina Canjura, een dertigjarige vrouw uit Tepetitán, een dorp in de centrale Jiboavallei. Geld om water te kopen heeft ze niet. Elke dag moest ze kilometers stappen naar de rivier. Een innoverend project heeft haar leven veranderd. “Nu moeten we alleen maar pompen en de tank vullen. Het water is meteen klaar voor gebruik.”

Gigantisch waterbed

Dertien families zijn aangesloten op het systeem. Het regenwater dat op hun daken valt, gaat via buizen naar een gigantische zak van polyethyleen. Die kan 25.000 liter opslaan, helemaal gevuld ziet hij eruit als een enorm waterbed. Het water uit de zak wordt handmatig naar een tank gepompt. Via een kraan op die tank vullen de dertien families hun kruiken.“Aangezien het behoorlijk geregend heeft, is de zak altijd vol. We zijn er bijzonder blij mee”, zegt Canjura terwijl ze met een pas gevulde kruik naar huis loopt.

Ondoordringbare membranen

Het systeem, dat de families in Tepetitán in februari in gebruik namen, is ontwikkeld door Mexichem Amanco, een Mexicaans consortium dat gespecialiseerd is in de productie van ondoordringbare membranen van polyethyleen voor ingenieurswerken, onder meer voor de aanleg van kunstmatige meren.

Initiatiefnemer Global Water Partnership (GWP), een netwerk van drieduizend organisaties die wereldwijd projecten voor waterbeheer opzetten, zorgde samen met de Australische overheid en de Amerikaanse Ford Foundation voor de centen. Global Water Partnership, dat de regenzak in 2013 al uitprobeerde in Honduras, heeft er ondertussen acht geïnstalleerd in El Salvador, in zeven verschillende dorpen in de Jiboavallei. Honderd families die anders moeilijk toegang hebben tot drinkwater, hebben nu water naast hun huis.

Tankwagens

Vrouwen spelen een sleutelrol in het project. “We zijn verantwoordelijk voor het huishouden en het zijn uiteindelijk wij die het water moeten halen”, zegt de 43-jarige Lorena Ramírez. Ze woont in Hacienda Nuevo Oriente, een gemeenschap van vierhonderd mensen, waar vijftien families zijn aangesloten op het regenwatersysteem. Tijdens het regenseizoen, van mei tot oktober, blijft de zak zonder problemen vol, zegt ze. Maar tijdens het droge seizoen zullen ze omzichtig moeten omspringen met het water.

Met 25.000 liter kan een gezin veertien dagen tot een maand voort. “Het lost het probleem voor die vijftien families dus niet volledig op. Het dient om enkele kruiken te vullen, om ervan te drinken en om het voor basiszaken te gebruiken.” Als het water in de zomer opraakt, belooft de lokale overheid tankwagens te sturen om de waterzak weer te vullen.

Drinkbaar water

Alle deelnemende families kregen filters om het water drinkbaar te maken. De Universiteit van El Salvador zal de kwaliteit komen meten, zegt Marta Alfaro, burgemeester van Jerusalén, een van de gemeenten die deelneemt aan het programma. “We willen nog meer systemen installeren, de kost is niet zo hoog, maar voor dit jaar hadden we niet meer geld gebudgetteerd.” Op haar begroting van volgend jaar komt geld voor nog eens tien systemen, zegt ze. Eén systeem kost ongeveer 1200 euro, zegt Vilma Chanta van de Nationale Stichting voor Ontwikkeling, een niet-gouvernementele organisatie.

1 miljard euro

Zo’n waterzak van 25.000 liter is “een kortetermijnoplossing voor plattelandsgemeenschappen”, zegt Chanta. “Het vervangt de aanleg van leidingen vanuit het nationale netwerk of andere oplossingen die voor de middellange of lange termijn zijn.” Global Water Partnership en de Salvadoraanse overheid willen uit dit proefproject leren om het uit te breiden. Om droge periodes aan te kunnen is El Salvador van plan zoveel mogelijk water in grote reservoirs op te vangen, een project dat makkelijk 1 miljard euro kan kosten, zegt Jorge García van het Waterfonds, een onderdeel van het ministerie van Leefmilieu. “Dit proefproject in de Jiboavallei is een precedent dat herhaald kan worden.”

 

Auteur: Edgardo Ayala

Bron: IPS

Foto: pixabay

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten