Communiceren met dementiepatiënten is een hele uitdaging. Enkele jaren geleden sloegen componiste Hanne Deneire (House of Music) en neuroloog prof. dr. Sebastiaan Engelborghs (Universiteit Antwerpen) de handen in elkaar om dementie te koppelen aan muziek.
“Hoe leg ik muzikale schoonheid in mijn communicatie met mensen met dementie? Dat is dé hamvraag die aan de basis lag van het project Spreken met Fantasie dat Hanne Deneire en ik uit de grond stampten”, vertelt professor Sebastiaan Engelborghs, neuroloog aan de Universiteit Antwerpen.
“Met deze methode pleiten we voor een positieve en creatieve attitude van muzikaal communiceren in de alledaagse zorg. Het is een bron van inspiratie voor zorgkundigen, mantelzorgers en het woonzorgbeleid, die kan leiden tot meer werkplezier en gelukkige bewoners die terug in connectie zijn met elkaar en met het personeel. Geen tijdsgebrek, zorgen of negativiteit, wel een fijne tijd samen.”
Dit bijzondere team van artistiek en wetenschappelijk innovatief denken is niet aan haar proefstuk toe. In 2012 al schreef Hanne Deneire De Stem van ons Geheugen, de eerste stap om de stem en muziek een belangrijke plaats te geven in de zorg. Twee jaar later volgde Een andere Dementie in Muziek, een leidraad binnen de zorg in binnen- en buitenland. Wetenschappelijk ondersteund door professor Sebastiaan Engelborghs groeide Hanne uit tot een inspirerende topexpert en trainer aangaande muziek en dementie op nationaal en Europees vlak.
Praktisch
17 oktober om 21 uur: live webinar met Hanne Deneire.
16 november van 10 tot 17 uur: masterclass (House of Music, Boomsesteenweg 325, 2020 Antwerpen).
Bron: UAntwerpen
Foto: pixabay