Eerste drijvende windmolenpark ter wereld produceert stroom

Hywind Scotland, het eerste drijvende windmolenpark ter wereld, produceert sinds vorige week stroom. Drijvende turbines kunnen de kosten van windenergie op zee drastisch omlaag halen. Het windmolenpark bevindt zich 25 kilometer van Peterhead, aan de noordoostkust van Schotland.

Het Noorse oliebedrijf Statoil bouwde de vijf turbines, elk 175 meter hoog, in Noorwegen en sleepte ze in juni naar Schotland. Amper vier maanden later leveren ze al stroom. De Schotse premier Nicola Sturgeon opende Hywind Scotland deze week.

Lagere kosten

Drijvende windturbines zijn niet gebouwd op de zeebodem maar alleen met dikke kabels aan de bodem verankerd. Zo kunnen ze de kosten van windenergie op zee drastisch omlaaghalen. Ze kunnen niet alleen in een haven geassembleerd worden, maar blijven ook daarna mobiel en kunnen bijvoorbeeld voor reparaties terug naar een haven gesleept worden, of zelfs naar een ander windmolenpark.

Diepere zee

“Hywind kan gebruikt worden voor water dat tot 800 meter diep is. Dat biedt mogelijkheden voor gebieden die tot dusver niet geschikt waren voor offshore-windenergie”, zegt Irene Rummelhoff van Statoil. Statoil denkt onder meer aan Japan en de Amerikaanse westkust, waar het water te diep is voor conventionele windmolens.

In Peterhead staan ze in water dat 100 meter diep is. Een conventionele windmolen gaat maar tot de helft van die diepte.
20.000 gezinnen De eerste vijf Hywind-turbines hebben elk een vermogen van 6 megawatt, samen goed om twintigduizend gezinnen van stroom te voorzien.

Statoil gaat nu aan de Schotse kust nog een grote batterij bouwen, Batwind, die de energie van het windmolenpark kan opslaan. De lithiumbatterij zal een capaciteit van 1 megawattuur hebben en moet eind 2018 operationeel zijn.

Bron: IPS
Foto: pixabay via pexels

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten