Studie bewijst dat investeren in natuurbescherming loont

Door geld te investeren in natuurbescherming verdwijnen daadwerkelijk minder dieren- en plantensoorten. Een internationale studie heeft dat voor het eerst aangetoond. In ontwikkelingslanden is de impact van die investeringen zelfs groter.

In elf jaar tijd, van 1992 tot 2003, hebben 109 landen 14,4 miljard dollar (12,2 miljard euro) geïnvesteerd in natuurbescherming. Een internationaal onderzoeksteam nam die periode onder de loep en stelde vast dat dit geld goed heeft gerendeerd, melden ze in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De bedoeling van de investeringen was het tempo waarin dieren- en plantensoorten uitsterven te vertragen. Dat is gelukt. In de 109 onderzochte landen samen nam het biodiversiteitsverlies met 29 procent af.

Eerste bewijs

Volgens de onderzoekers gaat het om het eerste wetenschappelijke bewijs dat investeringen in natuurbescherming daadwerkelijk lonen. “Deze paper zendt een duidelijke, positieve boodschap uit: investeren in natuurbescherming werkt”, zegt hoofdauteur John Gittleman, decaan van de Odum School of Ecology van de Universiteit van Georgia (VS).

Voor hun studie namen de onderzoekers de bekende Rode Lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming als leidraad. Die houdt al meer dan een halve eeuw minutieus bij hoe het met de verschillende planten- en dierensoorten wereldwijd is gesteld.

Meer impact in armere landen

In armere landen hadden investeringen in natuurbescherming een grotere impact dan in rijkere landen, stelden de onderzoekers ook vast.

“Het goede nieuws is dat veel biodiversiteit beschermd kan worden met een relatief lage kostprijs door te investeren in ontwikkelingslanden met een groot aantal soorten”, zegt Gittleman.

Top van de Aarde

Beleidsmakers kunnen het model gebruiken wanneer ze moeten beslissen hoeveel geld ze moeten investeren om de doelstellingen te halen van internationale milieuovereenkomsten zoals het Biodiversiteitsverdrag.

De studie nam een periode vanaf 1992 onder de loep omdat in dat jaar de historische Top van de Aarde plaatsvond in Rio de Janeiro. Die zwengelde de maatregelen voor natuurbescherming wereldwijd aan. Dat gebeurde onder meer via de ondertekening van het Biodiversiteitsverdrag.

 

Bron: IPS

Foto: Jeroen Ongenae

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Eén reactie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten