50 initiatieven tonen repareertechnieken en deelplatformen – Za 18/11 Gent

Repareren, delen en maken, dat leer je op 18 november tijdens het Repair & Share Fest in NEST, de oude stadsbib van Gent. Meer dan 50 initiatieven tonen repareer- en maaktechnieken, en platformen waarmee spullen, tijd, ruimte en zelfs kinderen worden gedeeld. De organisatoren willen hiermee een alternatief aanbieden voor de groeiende wegwerpcultuur.

Groeiende repareer- en deelbeweging

De organisatoren Netwerk Bewust Verbruiken, Stad Gent en Gents MilieuFront stellen dat kapotte producten vaak worden weggegooid in plaats van hersteld. “Dat komt omdat het eenvoudig is en soms goedkoper lijkt om een nieuw toestel aan te kopen. Dat resulteert in een wegwerpcultuur waarbij veel spullen op de afvalberg belanden. Steeds meer mensen leggen zich hier niet langer bij neer en sluiten zich aan bij de groeiende repareer- en deelbeweging”, stelt Inez Louwagie van Netwerk Bewust Verbruiken. Daarom tonen de organisatoren 6 verdiepingen vol repareer-, maak- en deelinitiatieven.

413 Repair Cafés in 2017

Eén van de activiteiten op het Repair & Share Fest is een Repair Café XXL, waar kapotte spullen hersteld worden door vrijwillige reparateurs. België staat in de top 3 van de landen met de meeste Repair Cafés, samen met Nederland en Duitsland. In 2017 werden er meer dan 400 Repair Cafés georganiseerd in Vlaanderen. Veel steden zien het potentieel van de Repair Cafés en ondersteunen deze structureel. Zo ook een stad als Gent: “Op verschillende plekken in de stad kunnen inwoners terecht met hun kapotte spullen. Het brengt bovendien ook mensen uit een buurt samen”, aldus Hanne Geutjens van de Dienst Ontmoeten en Verbinden.

10 stappen voor meer reparaties

De reparateurs hebben het echter niet onder de markt. “Toestellen zoals printers en gsm’s gaan minder lang mee dan vroeger. De kwaliteit neemt af en de producten zijn steeds minder repareerbaar, waardoor vervangen van onderdelen vaak onmogelijk wordt”, aldus Iris Verschaeve van het Gents MilieuFront. Daarom stelde Netwerk Bewust Verbruiken samen met andere organisaties tien beleidsmaatregelen voor om producten langer en beter te kunnen gebruiken: producenten moeten bijvoorbeeld beter aantonen hoe je bepaalde onderdelen kunt repareren of vervangen. Tijdens het Repair & Share Fest zullen de reparateurs, Repair Café-vrijwilligers en sympathisanten de 10 punten ondertekenen.

Programma Repair & Share Fest

Op het programma staat een inspiratiemarkt met meer dan 50 initiatieven, bedrijven en start-ups, die delen, repareren en maken, een Repair Café XXL waar je kapotte spullen kan laten herstellen, een geefplein waar je spullen kan delen en nog tal van andere activiteiten…

Ontdek het volledige programma

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten