Eerste Belgische kinderrechtenprijs: kinderen nomineren volwassenen

Een nationale jury van twintig jongeren tussen twaalf en achttien jaar ontmoette de voorbije weken diverse organisaties, verenigingen en individuen die zich inzetten voor kinderrechten, en analyseerde hun werk.

Belgische primeur

Dat kinderen volwassenen nomineren, is een Belgische primeur. “Voor de eerste keer hebben wij zélf iemand mogen kiezen, terwijl dat meestal werk voor volwassenen is”, vertelt het 12-jarige jurylid Gwenaëlle. “Deze keer mochten wij beslissen. Kinderen mogen meestal alleen maar toekijken.”

Winnaar

De jongeren reikten de  eerste Belgische Kinderrechtenprijs uit aan “de School van het Maximiliaanpark”. Dit lerarencollectief biedt schoolse, sociaal-culturele en administratieve hulp aan kinderen van migranten, vluchtelingen en van wie de moedertaal verschilt van de taal op school.

“Uiteindelijk drong de keuze voor de School van het Maximiliaanpark zich een beetje op wegens de concrete en onmiddellijke behoeften waar dit initiatief op inspeelt. Daarnaast is er het duurzame aspect van dit initiatief dat een duidelijke missie heeft om te blijven bestaan”, verduidelijkt het 17-jarige jurylid Gino Aytas.

“Deze prijs is een erkenning voor het vrijwilligerswerk dat al ruim twee jaar wordt geleverd door het hele team van dit project, sinds de lancering ervan in het Maximiliaanpark zelf en later nadat we onderdak vonden in Jette”, vertelt Nadia Echadi van de “Ecole du Parc Maximilien”.

De laureaat kreeg een cheque van 10.000 euro.

Initiatiefnemers

De prijs is een initiatief van het Kinderrechtencommissariaat, de Délégué général aux droits de l’enfant (DGDE) van de Franse Gemeenschap en de ngo Plan International, met financiële steun van Fifty-One International.

 

 

 

 

 

 

 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten