Nieuw verfproces maakt jeans duurzamer

Een nieuw verfproces kan het gebruik van water en energie met meer dan 90 procent terugdringen ten opzichte van het traditionele indigo-verfproces.

Het gaat om een techniek waarbij wordt geverfd met behulp van schuim. Het verven van textiel en garen met schuim gebeurt al langer, maar werd tot nu niet toegepast in de jeansindustrie, omdat indigoverf moet reageren met zuurstof om zich vast te zetten in de stof.

De IndigoZero-technologie werd gepresenteerd door producent Indigo Mill Designs (IMD) en ontwikkeld aan de Texas Tech University. De nieuwe techniek leidt volgens IMD tot een energie- en waterbesparing van meer dan 90 procent. Daarnaast zijn voor hetzelfde resultaat minder chemicaliën nodig ten opzichte van conventionele indigoverfprocessen.

Minder overproductie

Indigo, de kleur die wordt gebruikt om jeansstof de typische blauwe kleur te geven, is een van de oudste bekende kleurstoffen. De kleurstof zelf is duurzaam en zelfs veilig om te worden gebruikt in voeding. Het verven van textiel met indigo krijgt echter veel kritiek omdat er bijzonder veel spoelwater nodig is om tot het vereiste resultaat te komen.

Volgens IMD zou de nieuwe technologie het voor textielfabrieken ook mogelijk maken om veel kleinere hoeveelheden te produceren in vergelijking met de conventionele processen. Dat zou overproductie tegengaan.

IMD gaat met enkele early adopters van de technologie, waaronder de jeansmerken Wrangler en Lee, werken aan de bouw van machines die dit nieuwe proces kunnen uitvoeren.

Bron: IPS

Foto: Pixabay

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten