Surpriselab voor kids

Brandweerhelmen met werkende sirenes, draken met lichtgevende ogen, draaiende tandartsboren: honderden kinderen verlaten Rolfs Surprise Lab met een technische surprise, een surprise die iets kan.

MacGyver Scientist

In het weekend van 25/26 november zijn kinderen welkom om met technische snufjes de machtigste surprise van de klas te maken. Onder leiding van ‘MacGyver Scientist’ Rolf Hut, andere ervaren knutselaars en met hulp van studenten kunnen kinderen aan de slag om de coolste surprise van de klas te maken.

Rolfs Surprise Lab is een idee van de ‘tinkering scientist’ Rolf Hut van de TU Delft: “De surprise is heel geschikt om iets technisch in te verwerken. Met wat magneetjes, motortjes, batterijtjes en ledjes en een beetje scheikunde, kun je geweldige dingen maken, bijvoorbeeld een eigen Dokter Bibber of een draak met lichtgevende ogen en echte rook. Ik hoop dat ze daardoor enthousiast worden over techniek, want enige technische basisvaardigheden hoort volgens mij iedereen te leren”.

Surprise Pimpen

Daarom besloot Rolf Hut samen met het Science Centre Delft kinderen uit te dagen om hun surprise te pimpen met techniek. Kinderen kunnen samen met Rolf en een team TU-experts hun surprise-idee uitwerken. Daarna kunnen ze zelf beginnen met bouwen met spullen die het Science Centre Delft dat weekend beschikbaar stelt. “Maar nog beter is thuis alvast beginnen, bijvoorbeeld met karton of papier-maché. Dan kijken we samen hoe we die dolfijn of olifant echt gaaf kunnen maken”, zegt Hut.

Rolf Hut wordt dit jaar wederom geholpen door een team bekende ‘makers’, onder andere designprofessor Jeroen van Erp en Marten Hazelaar. Deelname aan de Rolfs Surprise Lab is gratis.

Rolf Hut

In zijn normale werk richt Rolf Hut zich op het gebruik van goedkope sensoren voor watermanagement. Eerder dit jaar liet hij in Myanmar een grote hoeveelheid ballonnen met GPS sensoren afdrijven in de Irrawaddy rivier. Daarnaast is Hut regelmatig in de media om over wetenschap en techniek te praten. Hij was initiatiefnemer van de succesvolle serie ‘de Maakbare Wereld’ in de Volkskrant, en is vaste gast in het radioprogramma ‘Nieuws&Co’ op NPO1.

Om mensen te stimuleren meer uitdagende surprises te maken, schreef Hut ook een boekje: “Knotsgekke surprises voor iedereen”, waar hij 24 surprises stap voor stap uitlegt.

Meer info

Bron en foto: TU Delft

 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten