Verbeelding kan negatieve emoties ombuigen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat negatieve emoties verminderd kunnen worden met behulp van verbeelding.

Christien Slofstra toont met twee experimentele studies in haar proefschrift aan dat negatieve emoties verminderd kunnen worden met behulp van verbeelding. Gezonde deelnemers haalden een negatieve herinnering op en gingen het beeld dat ze hadden vervolgens in hun verbeelding veranderen, bijvoorbeeld door de kleuren aan te passen. De negatieve emotie die ze eerst bij het beeld voelden verminderde dan.

Vervolgens onderzocht Slofstra of zulke simpele technieken ook kunnen werken bij mensen met een depressie of die in het verleden depressief zijn geweest. Met behulp van een app op hun smartphone vulden mensen meerdere keren per dag in hoe ze zich op dat moment voelden. Momenten waarop mensen meer verbeelding gebruikten waren de momenten waarop ze zich beter voelden. Dit was zowel het geval bij mensen die in het verleden depressief zijn geweest als bij mensen die nooit depressief zijn geweest. Dat verbeelding en positieve emoties samenhangen betekent overigens niet per se dat het versterken van verbeelding ook de stemming zal verbeteren.

Tot slot onderzocht Slofstra of negatieve emoties veranderen bij mensen die meerdere keren depressief zijn geweest en een terugvalpreventiebehandeling kregen. Door herhaaldelijk de emoties te meten konden emotionele veranderingen binnen personen gedetecteerd worden. Het bleek dat deze veranderingen sterk verschilden van persoon tot persoon. Een vraag voor vervolgonderzoek is of deze emotionele veranderingen een aankondiging zouden kunnen zijn van een volgende depressieve episode.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Foto: Pixabay

 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten