105 miljoen euro voor 297 nieuwe onderzoeksprojecten

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) heeft de nieuwe onderzoeksprojecten voor 2018 toegekend. Vanaf januari 2018 financiert het FWO voor meer dan 105 miljoen euro aan nieuwe fundamentele onderzoeksprojecten aan Vlaamse universiteiten en onderzoekscentra.

 

Meer dan 1600 aanvragen met een slaagkans van 1 op 5

Na een grondige evaluatie van de meer dan 1600 aanvragen die het FWO ontvangen had, werden 297 nieuwe projecten en 101 kredieten aan navorsers geselecteerd om zo vanaf 1 januari 2018 voor vier jaar onderzoek te kunnen doen.

Sinds dit jaar ontvangt het FWO 30 miljoen extra van de Vlaamse regering, wat volledig is geïnvesteerd in de fundamentele projecten om de slaagkans opnieuw te doen stijgen, en met resultaat. In deze aanvraagronde is de slaagkans voor het eerste sinds lang, nu 1 op 5 (20,45 %), een gevoelige verhoging t.o.v. de afgelopen jaren (ca. 15%).

Einddoel is een slaagkans van 1 op 3

Hans Willems, secretaris-generaal van het FWO:

“Het FWO blijft zich inzetten voor voldoende financiering voor wetenschap, absoluut noodzakelijk als we in Vlaanderen onze goede positie willen consolideren. Met de 30 miljoen euro extra is alvast voor de fundamentele projecten een broodnodige inhaalbeweging ingezet, wat de slaagkans dan ook naar een mooie 1 op 5 gebracht heeft. Heel wat onderzoekers voelen hiervan onmiddellijk de positieve gevolgen. Het ultieme streefdoel voor FWO blijft vanzelfsprekend een slaagpercentage van 33% (zoals opgenomen in het Vlaamse regeerakkoord), wat internationaal aanvaard wordt als een ideaal richtsnoer tussen motivatie en uitdaging bij een wetenschapscompetitie. Lange tijd was dit toch een verre droom, maar dankzij het engagement van de regering misschien dichterbij dan ooit!”

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters:

“Het lage slaagpercentage was al langer een doorn in het oog van de onderzoekers. En terecht, want vaak vielen heel waardevolle en beloftevolle projecten uit de boot doordat er te weinig middelen waren. Met de impuls van 30 miljoen euro geven we dat slaagpercentage een stevige boost. Met als gevolg: meer kwalitatieve onderzoeksprojecten kunnen rekenen op financiering. Dat is goed voor de wetenschappers, en goed voor Vlaanderen. Onze hersenen zijn immers Vlaanderens belangrijkste grondstof.”

Bron: EWI

Foto: Pixabay

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten