In de Gazastrook hebben twee onderzoekers een windturbine ontworpen met niets dan lokale onderdelen. Daarmee helpen ze het energietekort in de regio oplossen. Die is een gevolg van het Israëlische embargo.
Israël en Egypte blokkeren de toegang tot de Gazastrook sinds Hamas, een soennitische islamitische organisatie, in 2007 de controle verwierf over de kuststrook, die 365 vierkante kilometer groot is. Mohamed Elnaggar en Ezzaldeen Edwan, onderzoekers van het Departement voor Ingenieurskunde van de Palestijnse Technische Hogeschool in Deir al-Balah, besloten daarom zelf windturbines te ontwerpen.
Duitse steun
De twee onderzoekers kregen de steun van de Duitse ontwikkelingssamenwerking. Maar die mocht geen materialen invoeren.
“De Israëlische autoriteiten gaven de Duitse partner geen toestemming om de turbines naar het district te brengen”, zeggen ze.
Gaza kampt met een energiecrisis. Volgens de Palestijnse Energieautoriteit heeft de Gazastrook 400 tot 600 megawatt nodig. De aanwezige installaties kunnen daarvan maar 60 procent leveren.
Prototype
“We hebben met drie ingenieurs een prototype van de turbine gebouwd”, zegt Edwan. “De onderdelen zijn beschikbaar in de Gazastrook, de componenten zijn niet ingewikkeld.”
Ze hopen volgende maand met de productie te kunnen starten. “De turbine zal in minder dan zes maanden klaar zijn”, zegt Elnaggar.
De turbine zal een capaciteit van 5 kilowatt hebben en niet meer dan 4000 euro kosten.
Op het dak
De onderzoekers hebben de windsnelheden in de omgeving bestudeerd. De eerste turbine komt boven op een appartementsgebouw ten westen van Gaza-Stad.
“De turbine heeft niet meer dan 1 vierkante meter nodig om op het dak van een gebouw geïnstalleerd te kunnen worden, op een hoogte van 10 meter”, zegt Elnaggar.
De Gazastrook telt heel wat hoge gebouwen. Daardoor kan men besparen op de bouw van speciale torens voor de turbines.
5 turbines per flatgebouw
Om de turbine te doen werken is een windsnelheid van 2,5 meter per seconde nodig. In de Gazastrook is de gemiddelde windsnelheid 4 meter per seconde, op een winderige dag zelfs 10 meter per seconde.
“Met vijf turbines kun je een gebouw met 20 tot 25 appartementen van energie voorzien tijdens stroompannes”, zegt Elnaggar.
Beter dan zonnepanelen
In de Gazastrook is steeds meer interesse in zonnepanelen. Maar windenergie biedt meer mogelijkheden, zegt Edwan: windturbines leveren de hele dag door energie, zonnepanelen leveren minder energie in de winter.
De turbines nemen ook minder plaats in. “We hebben hier weinig plaats, waardoor windenergie, dat alleen verticaal uitbreidt, haalbaarder is dan zonnepanelen, die horizontaal uitbreiden over een grote oppervlakte”, zegt Elnaggar.
Ter plaatse gemaakt
Zonnepanelen moet het Palestijnse gebied ook invoeren, de windturbines kan men ter plaatse maken.
De kostprijs, ongeveer 4000 euro per turbine, is bijna dezelfde als die van een vergelijkbaar systeem van zonnepalen. Maar voor de ontwikkeling van het project is nog meer internationale en overheidssteun nodig, zeggen de twee onderzoekers.
Schommelingen in windsnelheid
Het is een goed idee, zegt Mohammed Al-Alami, energie-expert en eigenaar van een bedrijf dat toestellen produceert die worden gebruikt bij de opwekking en opslag van energie. Maar de onderzoekers zullen nog een oplossing moeten vinden voor de sterke schommelingen in windsnelheid tijdens het jaar, zegt hij.
“Als het project die efficiëntie haalt, zal het een goede optie zijn. Het zal een oplossing zijn voor het probleem dat we met zonnepanelen hebben, namelijk het opslaan van energie in batterijen die na verloop van tijd minder efficiënt worden.”
Je ziet steeds meer projecten voor hernieuwbare energie in de Gazastrook, ondanks de hoge kostprijs, zegt Al-Alami. Lokale financiers zijn steeds meer bereid om krediet te verstrekken aan dit soort lokale projecten, zegt hij.
Auteur: Mohammed Adwan en Mohamed Abu Shaar
Bron: IPS/SciDev.Net
Foto: Pixabay