Zonne-energie breekt alle records in groeilanden

In groeilanden worden in een nooit gezien tempo nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd. China is de absolute koploper, met 27 gigawatt aan nieuwe capaciteit in 2016 alleen al.
In 2016 werd in 71 groei- en ontwikkelingslanden voor 34 gigawatt aan nieuwe zonnecapaciteit geïnstalleerd, blijkt uit de laatste cijfers van het gespecialiseerde bureau Bloomberg New Energy Finance.

Dat is 54 procent meer dan de 22 procent van het jaar daarvoor en zelfs een verdrievoudiging in drie jaar tijd. In 2011 bedroeg de groei nog amper 3 gigawatt. De extra capaciteit die in 2016 wereldwijd werd toegevoegd is voldoende om 45 miljoen gezinnen in een land als India van stroom te voorzien, of zelfs alle gezinnen in Peru of Nigeria.

China

China heeft veruit het grootste aandeel in de groei, met 27 gigawatt nieuwe zonnecapaciteit. Tweede snelste groeier is India met 4,2. Ook Brazilië, Chili, Jordanië, Mexico en Pakistan zagen hun geïnstalleerde capaciteit vorig jaar meer dan verdubbelen.

Opvallend is dat zonnepanelen op steeds diversere manieren worden gebruikt: onder meer in kleine, lokale stroomnetten, op waterpompen en gsm-masten en op pay-per-use systemen. Kleine startups spelen een grote rol in de verspreiding ervan.

In Afrika gebruikten vorig jaar 1,5 miljoen gezinnen zonnepanelen die ze konden aankopen via microfinanciering – bijna een verdrievoudiging tegenover 2015.

“De enorme daling in de prijs die we de voorbije jaren vaststelden, blijft nazinderen in de ontwikkelings- en groeilanden”, zegt Ethan Zindler van Bloomberg New Energy Finance. “Het creëert kansen, van miljoenenprojecten om het stroomnet te voeden tot kleinschalige installaties waarmee boeren hun gewassen kunnen irrigeren of toegang krijgen tot het internet.

Bron: IPS

Foto: Pixabay

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten