Geven is het nieuwe kopen

Met December Geefmaand wil Netwerk Bewust Verbruiken het weggeven van spullen in de kijker zetten. “De feestperiode is het ideale moment om ongebruikte spullen weg te geven. Dat is duurzaam maar ook sociaal, want niet iedereen kan zich nieuwe cadeautjes veroorloven tijdens de feestdagen”, zegt Sofie Vanblaere van Netwerk Bewust Verbruiken

Maak iemand heel blij

In de maand december gaan we massaal op zoek naar cadeaus, zowel in de winkelstraten als online. Vorig jaar draaiden Belgische online handelaars volgens BeCommerce een omzet van 1 miljard euro tijdens de eindejaarsperiode. De organisatie Netwerk Bewust Verbruiken wil alternatieven voor deze massaconsumptie aanreiken. “Iedereen heeft wel ongebruikte spullen in z’n kast liggen. De feestdagen zijn het ideale moment om deze spullen weg te geven. Wie weet is iemand heel blij met dat houten schommelpaardje dat je niet meer gebruikt of dat ongelezen boek”, zegt Sofie van Netwerk Bewust Verbruiken.

Weggeefcultuur goed voor klimaat

Deze weggeefcultuur is volgens de organisatie enerzijds goed voor het klimaat, want het zorgt ervoor dat er minder nieuwe spullen geconsumeerd worden. “Massaconsumptie heeft een grote impact op het milieu. Grondstoffen worden uitgeput en pakketleveringen zorgen voor nog meer transport op de baan”, zegt de organisatie. Anderzijds is het ook een sociaal concept. Het biedt mogelijkheden voor mensen die het minder breed hebben, want niet iedereen kan zich elke feestperiode nieuwe cadeautjes veroorloven.

Geefkasten zijn populair

Een geefkast is volgens de organisatie een ideaal middel om spullen weg te geven en te hergebruiken. Een geefkast is een kast, rek of tafel die je op een zichtbare plaats in jouw bedrijf, school, organisatie of buurt zet. Daarin kan iedereen enerzijds spullen leggen die hij/zij niet meer nodig heeft. Anderzijds kan iedereen gratis iets uit de kast meenemen. “We merken dat er een groot enthousiasme is voor dit deelconcept. Vorig jaar plaatsten meer dan 100 organisaties, bedrijven en scholen een geefkast tijdens December Geefmaand. Het is een leuke en laagdrempelige manier om eens op een andere manier elkaar een cadeautje te geven. Ook na de feestdagen kan dit geefconcept blijven bestaan”, zegt Sofie.

Bron en foto: Netwerk Bewust Verbruiken

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten