Gsm-gebruik toont precies waar armoede heerst

Amerikaanse onderzoekers testen in Senegal een nieuwe methode om extreme armoede in kaart te brengen. Die maakt gebruik van gegevens over mobiel telefoongebruik. Dat moet betere voorspellingen mogelijk maken.

In de nieuwe methode maakt een computerprogramma kaarten op basis van een analyse van het gebruik van mobiele telefoontoestellen. Onderzoekers van de Universiteit van Buffalo (VS) deden de eerste testen in Senegal. Daar gingen ze met 11 miljard gesprekken en tekstberichten van meer dan 9 miljoen mobiele telefoongebruikers aan de slag.

Satellietdata

De inhoud van de gesprekken en berichten en de identiteit van de gebruikers bleven anoniem, wel konden de onderzoekers data bestuderen die aangaven waar, wanneer, hoe en met wie de telefoongebruikers communiceerden. Die gegevens combineerden ze met data van satellieten, geografische informatiesystemen en weerstations.

De onderzoekers kregen zo inzicht in voedselzekerheid, economische activiteit, toegang tot diensten en andere indicatoren van armoede. Die konden ze afleiden uit de aanwezigheid van elektriciteit, verharde wegen en landbouw en andere tekenen die op ontwikkeling wijzen.

552 zones in Senegal

Het leidde tot kaarten waarop het armoedepeil van 552 zones precies staat aangegeven. Klassieke armoedekaarten verdelen Senegal in vier zones.
De nieuwe methode levert op korte tijd zeer gedetailleerde kaarten op. Snelle, gedetailleerde kaarten maken betere voorspellingen en dus beter beleid mogelijk.

Kaarten van extreme armoede werden tot nog toe vooral gemaakt op basis van enquêtes en bevolkingstellingen. Dat is een zeer dure en tijdrovende methode. Bovendien zijn de kaarten die er het resultaat van zijn, niet gedetailleerd genoeg om doeltreffend beleid op te baseren.

Wereldwijd leven nog altijd 1,2 miljard mensen in extreme armoede. Ze hebben minder dan 1,25 dollar per dag en kunnen niet in hun basisbehoeften voorzien. De nieuwe methode staat beschreven in de Proceedings of the National Academies of Sciences.

 

Bron: IPS

foto:

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten