Met vaginale ring beslissen Malawische vrouwen zelf over hiv-preventie

Verschillende vrouwen uit het Centraal-Afrikaanse land Malawi testen een vaginale ring die hen moet beschermen tegen hiv. Het project wordt mede door Vlaamse steun gerealiseerd.

De Vlaamse regering heeft 400.000 euro steun gegeven aan het International Partnership for Microbicides (IPM). IPM is een internationale ngo die als missie heeft om de ontwikkeling van veilige, efficiënte hiv-preventie met controle door vrouwen te versnellen en ervoor te zorgen dat deze producten aan een betaalbare prijs verkrijgbaar zijn in Afrika ten zuiden van de Sahara.

De Vlaamse steun gaat specifiek naar de organisatie van bewustmakingsactiviteiten rond het gebruik van de vaginale ring die de overdracht van hiv voorkomt.

Om de slaagkansen van dit pilootproject te verhogen is het belangrijk dat de Afrikaanse bevolking, en specifiek jonge vrouwen, voldoende voorbereid worden. Vooral deze laatste groep is moeilijk te overtuigen om de ring consequent te gebruiken.
Als het product kan doorbreken, betekent dat een belangrijke stap in de bestrijding van hiv/aids in Malawi.

Siliconen

De ring is in siliconen en geeft medicatie af die preventieve bescherming biedt tegen hiv. Vrouwen die een ring inbrengen, zijn een maand lang beschermd.

“Hiv is een enorm probleem in Malawi”, zegt vroedvrouw Agnes Malemia in een filmpje dat de BBC over de introductie van de vaginale ring in Malawi heeft gemaakt. “Iedereen heeft hier minstens één geliefde aan deze ziekte verloren”, zegt ze.

In Afrika ten zuiden van de Sahara worden elke week 7000 nieuwe mensen besmet met hiv. Condooms zijn wel beschikbaar, maar vrouwen durven in veel gevallen geen seks te weigeren als de man geen condoom wil gebruiken.

“In onze cultuur is het moeilijk om te onderhandelen over de manier waarop je wil dat seks met je partner eraan toe gaat”, zegt Malemia. “Als vrouw aan een man vragen om een condoom te gebruiken, is echt moeilijk. Daarom is het zo goed dat vrouwen zichzelf nu kunnen beschermen.”

En dat kan zelfs zonder dat de man het weet. Vrouwen kunnen de ring immers gemakkelijk bij zichzelf inbrengen. Tijdens het vrijen wordt de ring noch door haarzelf noch door de mannelijke partner gevoeld.

De ring kost 7 dollar (5,9 euro) en moet maandelijks vervangen worden.

Bron: IPS

Foto: Wikimedia Commons

 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten