Goed nieuws in de geschiedenis: historica van het feminisme

Gent is een nieuwe straat rijker, en wat voor een. Het pad op de nieuwe verkaveling aan de Doornzelestraat heet vanaf nu ‘Denise De Weerdtpad’, met als bijschrift ‘historica van het feminisme’.

Denise De Weerdt werd in 1930 geboren in een Gents, socialistisch arbeidersmilieu. Haar universitaire studies aan de toenmalige Rijksuniversiteit Gent werden vervolgd met een doctoraat over “De Gentse textielbewerkers en arbeidersbeweging tussen 1866 en 1881: bijdragen tot de sociale geschiedenis van de Gent”, dat ze afrondde in 1968.

Naast haar onderzoek werkte ze ook als leerkracht in het rijksonderwijs en als correctrice bij Vooruit. Na haar doctoraat heeft ze verschillende belangrijke posities bekleed binnen de Koninklijke Bibliotheek van België, waaronder die van hoofdconservator.

Zichtbaar maken van gender en seksuele minderheden

Haar nalatenschap is echter veel breder dan dat. Naast een gedreven historica, waarin ze naast de arbeidersbeweging ook de vrouwenbeweging onder de loep heeft genomen, zal ze herinnerd worden als een van de oprichtsters van het fonds Suzan Daniel, het homo/lesbisch archief en documentatiecentrum. Het fonds heeft als doel alle materialen rond holebi’s en transgender te verzamelen en ter beschikking te stellen aan geïnteresseerden. Op die manier draagt zij bij tot het zichtbaar maken van gender en seksuele minderheden.

Het toekennen van deze straatnaam door de stad Gent is een mooi en terecht eerbetoon aan deze belangrijke onderzoekster, feministe en socialiste.

Bron: Eigen verslaggeving, stad Gent
Auteur: Valerie De Craene
Foto: stad Gent

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten