Vanaf 3 januari 2018 heb je geen verklaring van een dokter of psycholoog meer nodig om de M of V op je geboorteakte aan te passen of om je voornaam te veranderen. Een infobrochure maakt je wegwijs in de nieuwe procedure.
Nadat je een eerste verklaring aflegt bij de burgerlijke stand van je woonplaats omdat je M of V wil veranderen, krijg je drie maanden verplichte bedenktijd. Na die drie maanden ga je gewoon terug naar de burgerlijke stand, herhaalt je verklaring en vraagt je nieuwe identiteitskaart aan op basis van je gewijzigde geboorteakte.
Je voornaam veranderen doe je voorlopig nog via de FOD justitie. Ook hier heb je geen medische attesten meer nodig. Die procedure duurt wel langer dan de genderregistratiewijziging. Zodra je voornaamswijziging is goedgekeurd, vraag je (opnieuw) een nieuwe identiteitskaart aan.
Er is geen vastgelegde volgorde om je voornaam en M/V aan te passen. Je kan er ook voor kiezen om enkel je voornaam te wijzigen of enkel je M/V.
Minderjarigen kunnen met instemming van elke wettelijke ouder of voogd hun voornaam wijzigen vanaf 12 jaar. Het aanpassen van je genderregistratie gaat pas vanaf 16 jaar. Daarvoor heb je ook een attest van een psychiater voor nodig die je bekwaam moet verklaren om deze beslissing te nemen.
Gedetailleerde informatie over de nieuwe procedures vind je in deze nieuwe brochure.
Om zeker te zijn dat de ambtenaren van jouw gemeente klaar zijn om je te begeleiden in dit proces, bel je best op voorhand even. Sommige gemeenten werken op afspraak. Heb je vragen of ondervind je problemen? Aarzel dan niet op contact op te nemen met çavaria.
Bron: çavaria
Foto: Pixabay