Forse groei gezonde kookvuren in ontwikkelingslanden

In een jaar tijd zijn meer dan 30 miljoen gezinnen in ontwikkelingslanden op een gezond kooktoestel overgeschakeld. Koken op open vuur kost jaarlijks miljoenen mensenlevens.

In 2016 zijn er 30,8 miljoen schone en/of efficiënte kooktoestellen verspreid. Dat staat in een nieuw vooruitgangsrapport van de Global Alliance for Clean Cookstoves.

De Alliantie stelde zich in 2010 tot doel om tegen 2020 100 miljoen gezinnen op schone kooktoestellen te laten overschakelen. Door de forse groei van 2016 staat de teller ineens op 80 miljoen.

Enorme vooruitgang

“Nog maar een paar geleden was zo’n enorme vooruitgang in de sector van schone kookvuren amper denkbaar”, zegt directeur Radha Muthiah. “Er blijven zeker nog uitdagingen, maar we komen van ver. Nu moeten we de marktontwikkeling versnellen met grotere subsidies en investeringen om de universele doelstelling tegen 2030 te halen.”

De toegang tot schone kookvuren maakt deel uit van SDG7, een van de duurzame ontwikkelingsdoelen die de VN tegen 2030 willen realiseren.

4 miljoen doden per jaar

Koken op open vuur met brandstof als hout en mest vervuilt de lucht in huis. Door die luchtvervuiling sterven jaarlijks minstens 4 miljoen mensen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie, dat is meer dan aids, malaria en tbc bij elkaar. Vooral vrouwen en kinderen worden getroffen.

Wereldwijd koken nog altijd drie miljard mensen op een ongezond vuur, de meeste in Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara.

Hillary Clinton

De Global Alliance for Clean Cookstoves is een publiek-privaat partnerschap dat werd opgericht in de VS door toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en nu onder de vleugels van de Verenigde Naties opereert.

In de alliantie werken bedrijven, overheden en niet-gouvernementele organisaties samen om het aanbod van schone kookvuren en brandstoffen in ontwikkelingslanden sneller te laten groeien en ook de vraag aan te wakkeren via campagnes.

De overheid in Bangladesh bijvoorbeeld bereikte in 2016 meer dan vijftien miljoen mensen met een boodschap die schone kookvuren promootte. In Kenia haalt een wekelijks televisieprogramma rond schoon koken op de grootste zender drie miljoen kijkers per week.

Bron: IPS

Foto: cleancookstoves.org

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten