Vrijwilligers Wildlife Taxi Team redden 360 dieren in Oost-Vlaanderen

Sinds mei 2017 werden maar liefst 360 gewonde en verzwakte wilde inheemse dieren door vrijwilligers van het Wildlife Taxi Team (WTT) in Oost-Vlaanderen gered van een mogelijke dood. De onfortuinlijke dieren waren tegen een venster gevlogen, hingen verstrikt in prikkeldraad, vielen als jong uit het ouderlijk nest of werden gewond aangetroffen langs de kant van een drukke weg.

Iedereen kan met een gewond of verzwakt wild dier terecht in een erkend opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC). Maar wat als je de mogelijkheid niet hebt om het dier zelf te brengen? Gelukkig kan je sinds dit jaar een beroep doen op het Wildlife Taxi Team in de regio Gent-Meetjesland en in het Waasland. Deze teams van vrijwilligers van Vogelbescherming Vlaanderen geven jou advies en transporteren wanneer nodig het noodlijdende dier naar het dichtstbijzijnde VOC.

Nieuw team

“Ons team is nog maar sinds mei 2017 actief in de regio Gent-Meetjesland en bestaat inmiddels al uit een honderdtal gemotiveerde natuur- en dierenliefhebbers die zich vrijwillig inzetten”, zegt regiocoördinator Marijke Bogaert uit Wondelgem. “We krijgen oproepen van wandelaars, mensen die een hulpbehoevend dier in hun tuin vinden, maar ook van politie, brandweer, dierenartsen en andere instanties”, aldus Bogaert.

Veel hulp nodig

In ons eerste jaar werden al 360 oproepen geregistreerd. Er zijn dus veel mensen én dieren die onze hulp nodig hebben. Precies 223 dieren moesten effectief door de vrijwilligers worden getransporteerd naar een VOC. Daarenboven konden de vrijwilliger-dispatchers – die instaan voor de telefoonpermanentie – 137 personen met vragen over een wild dier in nood met het juiste advies verder helpen of motiveren het dier zelf naar een VOC te brengen.

Welke soorten?

Alle mogelijke inheemse wilde diersoorten kunnen gemeld worden. De top drie werd dit jaar vertegenwoordigd door de meer algemene soorten, respectievelijk houtduif, merel en egel. Maar ook een aantal bijzondere soorten als slechtvalk, ijsvogel en houtsnip werden getransporteerd. Opmerkelijk is dat het aandeel merels hoger ligt dan in andere provincies. Vermoedelijk is het Usutu-virus – dat vooral onder de merels voor veel slachtoffers heeft gezorgd – hier mede verantwoordelijk voor.

Beroep doen op Wildlife Taxi Team?

Ook de komende wintermaanden kan je een beroep doen op het Wildlife Taxi Team. “We zijn 7 op 7 en van 9 tot 21 uur bereikbaar via het noodtelefoonnummer 03 331 97 00. Een van onze vrijwilliger-dispatchers helpt je dan graag verder”, aldus Bogaert.

Versterking gezocht

Wil ook jij helpen bij het transporteren van noodlijdende wilde dieren of het beantwoorden van oproepen over wilde dieren? Het Wildlife Taxi Team is nog op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Interesse? Neem dan contact op met de regiocoördinatoren, via e-mail: wtt.regiogent@vogelbescherming.be. Vogelbescherming Vlaanderen zorgt voor de gepaste ondersteuning.

Foto: Nathalie Deschacht

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten