Deense windmolens verbeteren opnieuw eigen wereldrecord

De Deense windmolens hebben in 2017 opnieuw hun eigen wereldrecord gebroken. Ze waren goed voor meer dan 40 procent van de Deense elektriciteit.

De Deense windmolens produceerden vorig jaar 14.700 gigawattuur stroom, goed voor 43,6 procent van de totale elektriciteitsproductie in Denemarken.

Dat is opnieuw een wereldrecord. Het vorige record stond ook op naam van Denemarken en werd in 2015 gevestigd. Het land haalde toen 42 procent van zijn elektriciteit uit windmolens.

Denemarken heeft de ambitie om 50 procent te halen tegen 2020. Met zon en duurzame biomassa erbij moet hernieuwbare energie goed zijn voor 80 procent van het Deense elektriciteitsverbruik.

Capaciteit meer dan verdubbeld

Vorig jaar waren 6100 windturbines operationeel in Denemarken. Dat is minder dan in 2001, maar de turbines zijn wel groter en efficiënter geworden.

De capaciteit is daardoor meer dan verdubbeld sinds 2001. Het land beschikt nu over 5,3 gigawatt aan windenergie.

Begin deze eeuw was windenergie nog goed voor een vijfde van de Deense energieproductie. Sinds 2010 stijgt het aandeel van wind snel, in 2012 was het al 30 procent, in 2015 meer dan 40 procent. In 2016 was er een terugval, naar 37 procent, maar vorig jaar knoopte Denemarken dus opnieuw aan bij de forse groei van de jaren voordien.

Bron: IPS

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten