Het nieuwe jaar luidt voor vele studenten ook hun eerste examenperiode aan de universiteit in. Onderzoekers van de UGent en UAntwerpen gingen na hoe de resultaten van eerstejaarsstudenten van vorig academiejaar samenhingen met hun smartphonegebruik.
De onderzoekers koppelden de examenresultaten van 696 eerstejaarsstudenten met gegevens omtrent hun smartphonegebruik. Specifiek werden hun examenresultaten voor de eerste examenperiode van januari 2017 geanalyseerd. De bevraagde studenten studeerden aan de faculteiten Economie en Bedrijfskunde (UGent), Toegepaste Economische Wetenschappen of Sociale Wetenschappen (beide UAntwerpen). De studenten vulden een vragenlijst aan die peilde hoe vaak zij hun smartphone gebruikten voor negen activiteiten (zoals het lezen van e-mails, informatie opzoeken en foto’s nemen).
De analyses laten er geen twijfel over bestaan: studenten die minder tijd spenderen met hun smartphone, behalen hogere examenresultaten. Studenten met een benedengemiddeld smartphonegebruik haalden gemiddeld 1.1 punt op 20 meer op hun examens.
De hogere examencijfers bij een lager smartphonegebruik zorgen ook voor minder buizen. Studenten met een benedengemiddeld gebruik slaagden voor 68.9% van hun examens. Studenten met een bovengemiddeld smartphonegebruik slaagden voor 60.6% van hun afgelegde examens.
Deze positieve bevindingen worden bevestigd wanneer gefocust wordt op smartphonegebruik tijdens het bijwonen van colleges en tijdens het studeren. Gemiddeld controleerden de bevraagde studenten 3 à 5 keer per les en iets meer dan 2 keer per uur studeren hun smartphone. Ook hier geldt dat wie dit minder vaak deed, hogere examenresultaten behaalde.