Fabrikanten in Groot-Brittannië mogen vanaf vandaag geen microplastics meer gebruiken in verzorgingsproducten. En Straks zal je in alle Britse winkels 5 cent extra moeten betalen als je een plasticzakje wil. Tot nog toe gold dat in enkel in grote winkels.
Microplastics
De minuscule plasticdeeltjes die onder meer te vinden zijn in scrubproducten en tandpasta, zijn zeer schadelijk voor het milieu. Vanaf juli is ook de verkoop van producten met microplastics verboden.
Microplastics uit verzorgingsproducten worden vaak via de afvoer weggespoeld, waardoor ze uiteindelijk in het milieu en ook in de oceanen belanden. Ze kunnen schadelijk zijn voor dieren die ze binnenkrijgen en belanden uiteindelijk ook in de menselijke voedselketen. De plastics kunnen ook giftige stoffen aan zich binden of die afgeven.
Voorbeeld voor de wereld
De Microbeads Coalition, een coalitie van Britse milieuorganisaties, is blij met het verbod en noemt het een voorbeeld voor de wereld. “De wet dicht belangrijke mazen die er bij andere verboden en vrijwillige maatregelen wereldwijd zijn”, zegt de coalitie. “In de robuuste definitie van microplastics zijn al onze aanbevelingen opgenomen en dat maakt dit verbod zeer sterk.”
Eerste stap
Het verbod geldt voor alle soorten microplastics, ongeacht hun functie in het product. Het beslaat echter niet alle productgroepen. De Microbeads Coalition wil er daarom aan werken om het verbod verder uit te breiden.
“Dit verbod is een fantastische eerste stap op weg naar een verbod op microplastics in alle producten die de zee kunnen bereiken, en een goede basis om alle soorten vervuiling door microplastics aan te pakken.”
Volgens Greenpeace kan één tube gezichtsscrub meer dan 300.000 minuscule stukjes plastic bevatten.
Europa
In de Europese Unie wordt al jaren gesproken over een verbod op microplastics in cosmeticaproducten, maar dit is nog steeds niet uitgemond in wetgeving. Wel zijn in diverse landen plannen om een verbod in te stellen. De Nederlandse regering heeft een verbod op microplastics opgenomen in het regeerakkoord. België heeft in oktober vorig jaar afspraken gemaakt met de cosmeticasector op basis van vrijwilligheid.
Plastic zakjes
In Groot-Brittannië moeten supermarkten en andere grote winkels sinds 2015 een heffing van 5 pence (ongeveer 5 cent) vragen aan de klant als die een plastic zakje wil. De Britse premier Theresa May gaat deze week aankondigen dat die maatregel wordt uitgebreid naar alle winkels, dus ook de kleinere, melden verschillende Britse media.
Winkels met minder dan 250 werknemers waren tot nog toe vrijgesteld van de maatregel. Maar de Britse regering is van plan de strijd tegen het plasticafval en de wegwerpcultuur op te voeren en richt zich daarom ook op de kleine winkels.
Daling met 90 procent
Sinds de invoering van de heffing van 2015 daalde het gebruik van plastic zakjes in grote winkels met 90 procent.
Wegwerpplastic leidt tot grote milieuschade. Er komen onder meer grote hoeveelheden plastic in de oceanen terecht. Op verschillende plaatsen in de oceanen hebben stromingen het plastic naar zogenaamde drijvende vuilnisbelten geleid.
Een van de grootste is de Great Pacific Garbage Patch, tussen Hawaï en Californië. De schattingen van de oppervlakte van die plasticsoep variëren van 700.000 tot 15 miljoen vierkante kilometer.
Bron: IPS
Foto: By MichaelisScientists (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons