Europees Parlement verhoogt doelstelling schone energie

De EU moet tegen 2030 minstens 35 procent van alle energie uit hernieuwbare bronnen halen. Het Europees Parlement verhoogt de doelstelling om de klimaatbeloften van Parijs na te kunnen komen.

Uit projecties was gebleken dat de vorige doelstelling van 27 procent tegen 2030, die nog steeds gesteund werd door de Europese Commissie en de lidstaten, te zwak was om de klimaatbeloften van de EU na te komen.

Het Europees Parlement verhoogt daarom dat percentage naar 35 procent tegen 2030. Er komt ook sterkere wetgeving om burgers te beschermen die thuis hernieuwbare energie produceren of zich bij een coöperatie aansluiten. Die mogen niet verplicht worden belastingen te betalen op de stroom die ze voor zichzelf produceren. Daardoor wordt bijvoorbeeld de controversiële Spaanse ‘zonnetaks’ illegaal.

Eigen elektriciteit produceren

“Het parlement heeft zich terecht gerealiseerd dat de EU haar doelstellingen rond hernieuwbare energie moet opkrikken om haar klimaatbeloften in te lossen”, zegt Sebastian Mang van Greenpeace. “In tegenstelling tot regeringen van veel lidstaten, die burgers tegenwerken die af willen van steenkool of kernenergie ten voordele van hernieuwbare energiebronnen, geeft het parlement de burgers resoluut het recht om hun eigen energie op te wekken uit zon of wind.”

Uit een rapport van onderzoeksbureau CE Delft uit 2016 blijkt dat de helft van alle Europese burgers hun eigen elektriciteit kunnen produceren tegen 2050 met schone energiebronnen, als ze daarvoor de juiste ondersteuning krijgen.

Controverse

Toch zijn milieu- en klimaatorganisaties niet over de hele lijn tevreden. Zo is in de doelstelling een ‘flexibiliteit’ van 10 procent ingebouwd, waardoor de doelstelling uiteindelijk op 31,5 procent kan afklokken.

Maar erger is dat het parlement de verbranding van bomen blijft steunen als ‘schone energie’, zeggen de organisaties. Daarmee slaat het immers de waarschuwingen in de wind van 800 wetenschappers, onder wie leden van het VN-klimaatpanel en Nobelprijswinnaars.

“Die schokkende beslissing leidt waarschijnlijk tot meer bossen die verbrand worden in naam van de strijd tegen de klimaatverandering”, zegt Alex Mason van WWF Europa. “Dat gaat lijnrecht in tegen de wetenschap en vormt een ernstige bedreiging voor de klimaatdoelstellingen. Investeerders zouden moeten beseffen dat investeringen in biomassacentrales erg risicovol zijn, en dat ze hun geld beter in wind of zon kunnen investeren.”

Bron: IPS

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten