Uit onderzoek blijkt: al van 1 kop koffie ben je alerter

Uit het onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat positieve effecten van cafeïne in individuele hersencellen al waar te nemen zijn bij een hoeveelheid van 1 kopje koffie. Van de cafeïne in de koffie wordt je alerter en verbeteren je aandacht en je geheugen.

Onderzoekster Amber Kerkhofs: “Er is veel bekend over cafeïne, maar weinig over het effect van een normale hoeveelheid op het menselijk brein.”

Cafeïne laat vermoeide hersencellen weer communiceren

De cafeïne in 1 kopje koffie heeft een positief effect op de communicatie tussen hersencellen als die cellen vermoeid zijn.

Kerkhofs: “ Deze bevinding bevestigt een intuïtief gevoel over de rol van cafeïne: vergelijkbaar met hoe koffie drinken ons helpt bij het bestrijden van vermoeidheid, helpt cafeïne vermoeide cellen beter met elkaar te communiceren.”

Daarbij gaat het nog niet direct om de ontwikkeling van een nieuw medicijn, maar deze bevindingen kunnen wel helpen om de effecten van cafeïne op cognitie bij de mens te begrijpen.

Menselijk brein

De hersenen van mensen blijken anders te reageren op cafeïne dan de hersenen van ratten en muizen, dieren die normaal gebruikt worden voor dit soort onderzoek. Bij dieren zorgt cafeïne dat de hersencellen die signalen versturen actief worden. Bij mensen blijkt het effect van cafeïne vooral op te treden in de ontvangende hersencellen en alleen in het geval dat cellen al vermoeid waren.

Dit toont aan dat ondanks vergelijkbare mechanismen voor de verwerking van cafeïne, de effecten van cafeïne bij mens en dier essentieel verschillend zijn. Dat benadrukt het belang van het gebruik van humaan weefsel voor onderzoek naar het effect van stoffen: het menselijk brein is niet simpelweg een uitvergrote versie van muizenhersenen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Frontiers in Pharmacology.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten