Daling werkloosheid zet door in Zuid-Europa

In Spanje en Griekenland zal de werkloosheid dit jaar naar verwachting het sterkst dalen in vergelijking met de rest van Europa. Ook in Italië en Portugal daalt de werkloosheid, zegt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Als gevolg van de aantrekkende economie daalde de gemiddelde werkloosheid in Noord-, Zuid en West-Europa van 9,2 procent in 2016 naar 8,5 procent vorig jaar, stelt de ILO in een gisteren verschenen rapport. Dat is het laagste percentage sinds 2008. In Spanje en Griekenland zal het aantal werklozen in 2018 naar verwachting dalen met 2 procentpunten (naar respectievelijk 15,4 en 19,5 procent).

Wereldeconomie

Ondanks het herstel van de wereldeconomie blijft de wereldwijde werkloosheid – in 2017 naar schatting 5,6 procent – volgens de ILO stabiel in 2018 als gevolg van een groeiend aantal arbeidskrachten.

De ILO schrijft de positieve wereldwijde trend tussen 2017 en 2018 vooral toe aan sterke prestaties van de arbeidsmarkten in rijke landen. De groei van de werkgelegenheid in opkomende en ontwikkelingslanden zal moeite hebben het groeiende aantal arbeidskrachten bij te houden.

“Hoewel de wereldwijde werkloosheid is gestabiliseerd, is er nog steeds een groot gebrek aan goede banen: de wereldeconomie creëert niet genoeg werk”, zegt ILO-directeur Guy Ryder. “Er zullen extra inspanningen geleverd moeten worden om de kwaliteit van het werk te verbeteren en meer mensen van de groei te laten profiteren.”

Kwetsbaar werk

In het rapport staat dat in 2017 ongeveer 1,4 miljard mensen wereldwijd “kwetsbaar werk” hadden. Daartoe rekent de ILO zelfstandigen zonder personeel of meewerkende familieleden. In ontwikkelingslanden valt drie van de vier werkenden in die categorie.

Armoede onder werkenden neemt in opkomende economieën langzaam af, constateert de ILO. “In Ontwikkelingslanden gaat dat echter te langzaam in relatie tot het aantal nieuwe arbeidskrachten dat zich aandient”, zegt econoom Stefan Kühn, hoofdauteur van het rapport. “Het aantal werkenden in extreme armoede zal naar verwachting boven de 114 miljoen mensen blijven in de komende jaren.”

De dienstensector zal wereldwijd in de toekomst de belangrijkste leverancier van werkgelegenheid zijn, terwijl het aantal banen in de landbouw en industrie afneemt.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten