Zwitserland heeft gezondste milieu ter wereld

Zwitserland heeft het gezondste milieu ter wereld. Dat blijkt uit de nieuwe Environmental Performance Index.

De Environmental Performance Index (EPI), die om de twee jaar wordt opgemaakt, rangschikt 180 landen volgens 24 milieu-indicatoren. Die hebben te maken met biodiversiteit, bossen, watervoorraden, landbouw, visserij, en klimaat en energie.

Zwitserland staat helemaal bovenaan, met een score van 87,42. Het scoort vooral zeer goed op het vlak van luchtkwaliteit en klimaatbescherming.

Europese top 10

Meteen na Zwitserland volgen Frankrijk, Denemarken en Malta.

Alle landen in de top 10 liggen in Europa. België staat op de vijftiende plaats (score: 77,38), Nederland op de achttiende (score: 75,46).

Helemaal onderaan staan Nepal, India, Bangladesh, de Democratische Republiek Congo en, als allerlaatste, Burundi.

VS achteraan

De Verenigde Staten staan pas op plaats 27, achteraan in de groep van geïndustrialiseerde landen. Duitsland staat op 13, Italië op 16, Japan op 20 en Canada op 25. De VS scoren slecht op het vlak van ontbossing en de uitstoot van broeikasgassen.

Bij de opkomende economieën staat Rusland op 52, Brazilië op 69, China op 120, Zuid-Afrika op 142 en India dus bijna achteraan op 177.

De EPI wordt opgemaakt door onderzoekers van de Yale en Columbia-universiteiten in samenwerking met het Wereld Economisch Forum.

Het is de tiende editie van de EPI. De Seychellen gingen er de voorbije tien jaar het best op vooruit van alle landen ter wereld. Dat komt vooral omdat het Afrikaanse land de uitstoot van broeikasgassen het sterkst heeft teruggedrongen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten