Nieuwe therapeutische behandeling van MS doorloopt testfase in Antwerpen

In Antwerpen zijn maandag onderzoekers en clinici uit België, Spanje, Nederland en Duitsland samengekomen op een congres over multiple sclerose (MS) dat als startschot dient voor een onderzoeksproject rond een nieuwe experimentele behandeling van de aandoening.

Volgens de Universiteit Antwerpen gaat het om een therapeutische benadering, een “celtherapie”, gebaseerd op de eigen cellen van patiënten. Het onderzoeksproject loopt vijf jaar en wordt voor ruim 5,3 miljoen euro mee gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie.

MS is een aandoening die de hersenen en het ruggenmerg aantast en wordt vastgesteld bij ongeveer één op de duizend mensen in Europa – meestal twintigers, dertigers en veertigers. Hoewel er al veel mogelijkheden zijn om de symptomen te behandelen en onder controle te houden, kan de ziekte nog steeds niet volledig genezen worden.

Onderzoekers uit vier landen gaan nu testen uitvoeren met een speciale categorie van immuuncellen die fungeren als de hoofdschakelaar van het hele immuunsysteem. “Na behandeling met vitamine D in een laboratorium worden deze cellen opnieuw toegediend aan de patiënt”, legt prof. Eva Martinez Caceres (Institut Català de la Salut, Barcelona) uit. “Zij gaan het immuunsysteem van de patiënt als het ware opnieuw ‘opleiden’ door rechtstreeks in te grijpen in de onderliggende ziekteprocessen.”

In Antwerpen is de behandeling al gestart bij twee patiënten en worden de eerste resultaten tegen de zomer verwacht. In totaal zullen zowat 80 patiënten de therapie ondergaan, zowel in ons land als in Spanje.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten