UZ Gent gaat alle slechthorende baby’s screenen zodat ze zich beter kunnen ontwikkelen

Het UZ Gent gaat alle slechthorende baby’s in Vlaanderen screenen op evenwichtsstoornissen. Dat is nodig omdat problemen met het evenwicht grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van kinderen.

In Vlaanderen worden jaarlijks zo’n 600 slechthorende baby’s geboren, ongeveer 120 hebben blijvend gehoorverlies. Vanaf juni wordt die laatste groep systematisch onderzocht van zodra ze 6 maanden oud zijn. Zo willen onderzoekers de gevolgen voor de ontwikkeling van die kinderen beperken.

Alle erkende Vlaamse centra zullen deelnemen aan de grootschalige screening, die door het UZ Gent en de Universiteit Gent wordt begeleid. “Wanneer je evenwicht niet goed werkt, heeft dat gevolgen voor de motorische ontwikkeling van baby’s”, legt prof. dr. Leen Maes van de Universiteit Gent uit. “Ze leren moeilijker rollen, zitten, lopen en vallen vaker. Ook later hebben kinderen moeite met balans en beweging.” Een vroege detectie en behandeling kan de gevolgen voor de ontwikkeling beperken.

Alle ouders die kort na de geboorte te horen krijgen dat hun kind een blijvend gehoorprobleem heeft, krijgen vanaf juni 2018 de uitnodiging voor een evenwichtsscreening,” bevestigt prof. Dhooge. Artsen van Kind en Gezin zullen ouders van slechthorende baby’s ook aanmoedigen om na de screening van het gehoor het evenwicht te laten testen.

Voor de ouders is de screening gratis. Er lopen nog gesprekken over de financiering van de referentiecentra die de screening zullen doen. Maar het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) springt voor een deel bij.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten