De Democratische Republiek Congo lanceert met hulp van het Instituut voor Tropische Geneeskunde een nieuwe aanpak tegen de slaapziekte. Dankzij nieuwe technologie wordt het mogelijk de ziekte helemaal uit te roeien.
Slaapziekte is een van ’s werelds meest fatale en verwaarloosde ziekten. De aandoening wordt overgebracht door de tseetseevlieg en is dodelijk als ze niet behandeld wordt. Bijna 85 procent van alle gevallen wereldwijd komt voor in Congo.
Uitroeien
Het aantal nieuwe gevallen is al sterk teruggebracht in Congo, van 27.000 in 1996 tot minder dan 2200 in 2015. Nu lanceert Congo een nieuw plan om de ziekte helemaal uit te roeien, met hulp van onder meer de Bill & Melinda Gates Foundation. Het Instituut van Tropische Geneeskunde (ITG) coördineert de internationale steun.
Congo wil het aantal gevallen terugbrengen tot 1 op 10.000 inwoners in de risicogebieden en wil in 2025 geen nieuwe besmettingen meer op 90 procent van het Congolese grondgebied.
Technologie
Het nieuwe plan, dat is ontwikkeld in samenwerking met het ITG, maakt vooral gebruik van enkele technologische vernieuwingen: snellere tests, betere vliegenvallen en digitale technologie om nieuwe gevallen op te sporen en te bevestigen.
De nieuwe tests hoeven niet meer zoals vroeger per terreinwagen vervoerd te worden, maar kunnen gewoon mee op de motorfiets. Daardoor kunnen kleine mobiele teams jaarlijks drie miljoen mensen screenen in afgelegen gebieden.
Gezondheidscentra
Gaandeweg moeten gezondheidscentra die screening overnemen, zegt Yves Claeys, coördinator van het programma binnen het instituut. Die integratie met de basisgezondheidszorg is cruciaal op lange termijn.
“Naast het actief opsporen van nieuwe gevallen moeten meer en meer gezondheidscentra slaapziekte kunnen herkennen, diagnosticeren en rapporteren”, zegt hij. “Na eliminatie blijft het belangrijk om een oogje in het zeil te houden, want het verleden heeft aangetoond dat slaapziekte weer opflakkert als we de aandacht laten verslappen.”
Een sterkere basisgezondheidszorg heeft nog meer voordelen, zegt Claeys, onder meer in de strijd tegen andere infectieziekten en de volksgezondheid in het algemeen.