Argentijnen mogen zelf elektriciteit produceren

De Argentijnen kunnen voortaan zelf elektriciteit produceren en overschotten aan het net toevoegen. Hernieuwbare energie stelde tot dusver niet veel voor in Argentinië.

Een nieuwe wet maakt het mogelijk dat Argentijnen zelf elektriciteit produceren, bijvoorbeeld met zonnepanelen, en wat ze niet nodig hebben voor eigen gebruik aan het stroomnet verkopen.

Elektriciteitsbedrijven zijn verplicht die “injectie te faciliteren” zonder dat ze hiervoor kosten aanrekenen aan de particuliere producent.

Fossiele brandstoffen

Het gaat om een belangrijk initiatief in een land dat nog zwaar van fossiele brandstoffen afhangt: 64 procent van de elektriciteit komt van thermische olie- en gascentrales, 30 procent van grote waterkrachtcentrales en 4 procent van kerncentrales.

Juan Bosch, voorzitter van Saesa, een bedrijf voor niet-conventionele hernieuwbare energie, spreekt van “een paradigmaverschuiving”. “Gedaan met de passieve gebruiker, die verbruikt en een prijs betaalt, want dat is niet langer efficiënt.”

Piekmomenten

“De productie in grote centrales overstijgt de transmissiecapaciteit op piekmomenten”, zegt Bosch. “Daar kunnen de huizen een verschil maken, aangezien de energie wordt geproduceerd waar ze wordt geconsumeerd.”

Het Argentijnse stroomnet heeft vandaag een vermogen van 30.000 megawatt. Daarmee zit het aan zijn limiet. Vooral op de warmste dagen van het jaar is dat te weinig, stroomonderbrekingen in de grote steden komen dan vaak voor.

Stimuleringsmaatregelen

De wet is nog maar net van kracht, voor concrete resultaten is het te vroeg. “Van cruciaal belang worden de stimuleringsmaatregelen die de regering dit jaar neemt”, zegt industrieel ingenieur Rodrigo Herrera Vegas, die in 2009 een van de eerste bedrijven voor hernieuwbare energie in Argentinië oprichtte.

“Apparatuur voor hernieuwbare energie wordt hier niet gemaakt, en de invoerheffingen zijn zeer hoog. Voor wie in Argentinië woont, is het daarom te duur om bijvoorbeeld zonnepanelen te kopen.”

4000 megawatt

Door een wet uit 2015 konden bedrijven al met hernieuwbare energie aan de slag. Sindsdien worden 147 projecten gerealiseerd, vooral in wind- en zonne-energie, samen goed voor meer dan 4000 megawatt.

De komende jaren moeten die projecten operationeel worden en zo het aandeel van hernieuwbare bronnen in de Argentijnse stroomproductie aanzienlijk doen toenemen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten