Langere kerstvakantie zou griepepidemie indijken

Een verlenging van de kerstvakantie met een week zou het aantal griepgevallen aanzienlijk verminderen. Dat zeggen onderzoekers van UAntwerpen en UHasselt woensdag.

In vakantieperiodes loopt het aantal griepbesmettingen tot twinting procent terug in vergelijking met schooldagen. Oorzaak is een verandering in onze sociale contacten tijdens de vakantie. Als kinderen minder met elkaar in contact komen, zal het aantal besmettingen ook verminderen.

Onderzoekers van UAntwerpen en UHasselt hebben zich daarom op de rol van de vakantieperiodes en de weekends gefocust. De wetenschappers lieten wiskundige modellen los op gegevens van mensen met griepachtige symptomen tijdens het griepseizoen 2008-09.

“Tieners hebben het grootst aantal contacten. Die sociale contacten hebben een grote voorspellende waarde om de verspreiding van infectieziekten, zoals griep, in kaart te brengen”, zegt professor Niel Hens (UAntwerpen/UHasselt).

De invloed van de vakantieperiodes en de weekends is volgens de onderzoekers onmiskenbaar, maar de kerstvakantie blijkt de grootste impact op de griepepidemie te hebben.

“We simuleerden met de data van 2008-09 een derde week kerstvakantie. Die zou het aantal besmettingen met vier procent hebben doen afnemen”, zegt Hens. “Tijdens vrije dagen gedragen we ons anders en hebben we doorgaans veel minder sociale contacten. We zien duidelijk dat het aantal besmettingen ook tijdens weekends systematisch wat lager ligt.”

De onderzoekers roepen ook op – in de mate van het mogelijke – thuis te blijven bij griepsymptomen. “Een aanzienlijke groep mensen zet de dagelijkse activiteiten gewoon verder als ze symptomen vertonen en zijn zo verantwoordelijk voor de overgrote meerderheid van de besmettingen tijdens het griepseizoen. Als die mensen zouden thuisblijven, zouden we tot 75 procent minder griepgevallen hebben per seizoen”, besluit Hens.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten