Eurostar halveert plasticgebruik tegen 2020

Het gebruik van plastic op de Eurostar moet tegen 2020 gehalveerd zijn. Het is een van de tien punten in een plan dat Eurostar lanceert om mee de schouders te zetten onder de klimaatdoelen van Parijs.

De Eurostar is nu al een veel milieuvriendelijker alternatief in vergelijking met het vliegverkeer: een treinrit tussen Parijs en Londen stoot tot 90 procent minder CO2 uit dan een vlucht over dezelfde afstand.

Afval

Toch kan de ecologische voetafdruk van zo’n treinreis nog flink naar beneden, beseft Eurostar. Het wil daarom het afval dat op de treinen geproduceerd wordt, flink verminderen.

Een van de ingrepen is de halvering van het plasticverbruik tegen 2020. Rietjes zijn al afgeschaft, en Eurostar gaat op zoek naar alternatieven voor de traditionele verpakkingen. Het zal daarvoor in gesprek gaan met de leveranciers en cateringbedrijven.

Het papierverbruik moet ook drastisch achteruit: mede dankzij elektronische tickets wil Eurostar het verbruik halveren.

Energie-efficiëntie

Het plan bevat ook ingrepen om energie te besparen. Zo moeten de treinen 5 procent minder energie gebruiken tegen 2020, en wordt geïnvesteerd in zonnepanelen voor het Britse depot, het grootste gebouw van het bedrijf.

Alle voertuigen van het bedrijf worden tegen 2020 ingewisseld voor elektrische varianten en er komen strengere richtlijnen voor het voedsel dat aan boord van de treinen en in de lounges geserveerd wordt.

“In de voorbije acht jaar hebben we onze klimaatafdruk al met 30 procent verminderd”, zegt Eurostar-ceo Nicolas Petrovic. “Maar gezien de schaal van de uitdagingen voor het milieu, stellen we onszelf nu ambitieuze doelstellingen. Hogesnelheidstreinen spelen een cruciale rol in de keuze voor meer duurzame transportmethoden en we verbinden er ons toe om in al onze activiteiten energie te besparen en afval te verminderen.”

Amsterdam

Het bedrijf werkt ook hard aan een rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam en Londen. Nu nemen nog elk jaar 4 miljoen passagiers een vlucht tussen de twee steden, maar de trip zou tot 80 procent klimaatvriendelijker kunnen met de trein.

Als de rechtstreekse verbinding er komt, kan ze volgens Eurostar 8 vluchten per dag of 2600 vluchten per jaar uitsparen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten