Sesamstraat wil meer respect voor andere culturen bijbrengen

Elmo en Koekiemonster zullen voor het eerst bezoek krijgen van Chamki, Lily en Zuzu, belangrijke figuurtjes uit de lokale versies van Sesamstraat in India, China en Zuid-Afrika. Het doel is om Amerikaanse kinderen op vroege leeftijd meer begrip en respect voor andere culturen bij te brengen

De drie karakters uit Sesamstraat in India, China en Zuid-Afrika zullen van 10 februari tot en met 3 maart te zien zijn bij hun collega’s Elmo, Cookie Monster en de andere Muppets in de Amerikaanse versie van Sesamstraat (Sesame Street).

Al sinds 1970 hebben de bedenkers van Sesame Street unieke poppen gecreëerd voor de nationale versies van de populaire kindertelevisieshow. Elk karakter wordt zo ontwikkeld dat het de lokale cultuur en de specifieke noden van kinderen uit die cultuur respecteert. Ook worden de stemmen van de poppen telkens ingesproken door lokale acteurs.

Muppet Girls

Deze maand krijgen de figuren uit de Amerikaanse show, die elke zaterdag wordt uitgezonden op HBO, bezoek van drie internationale Muppet Girls van de coproducties uit India, China en Zuid-Afrika. Zij zullen verhalen over hun cultuur en eigenheid delen met de Muppets uit de Amerikaanse show.

Het is voor het eerst dat internationale karakters uit Sesamstraat op bezoek komen in de show in de Verenigde Staten.

Intolerantie ook bij de jongsten

De internationale gasten en de speciaal voor hen geschreven verhaallijn zijn onderdeel van een Curriculum rond Respect en Wederzijds Begrip dat de producenten van Sesame Street hebben ondertekend.

Op vraag van Sesame Workshop (de educatieve nonprofitorganisatie achter Sesame Street) werd vorig jaar een Nationaal Vriendelijkheidsonderzoek gehouden waaruit bleek dat de gevolgen van intolerantie overal worden gevoeld, ook bij de allerjongsten.

“Zelfs kleuters zijn niet kleurenblind en gebruiken visuele vaardigheden om alles in hun leefwereld te catalogiseren, inclusief mensen”, stelt de studie. “Ouders en leerkrachten voelen vaak tegenzin om over verschillende rassen en culturen te praten, wat uiteindelijk tot negatieve gevoelens kan leiden. Sesame Street heeft kinderen altijd willen helpen om zich binnen dit thema thuis te voelen door te werken met een heel diverse cast en leuke monsters in allerlei kleuren, vormen en maten die zij-aan-zij samenleven.”

Meisjes als rolmodel

Op basis van de bevindingen uit het onderzoek willen de producenten tools aanreiken voor kinderen om hun eigen cultuur beter te begrijpen en andere culturen te leren kennen en waarderen.

“In onze geconnecteerde en uitdagende wereld is tolerantie alleen niet meer voldoende”, zegt Sesame Workshop in een verklaring. “We hebben culturele competenties nodig. Door specifieke en respectvolle interacties tussen mensen met een verschillende achtergrond te tonen, laat de crew van Sesame Street zien aan kinderen dat gelijkenissen snel te vinden zijn tussen mensen, en dat de verschillen het waard zijn om te vieren.

“Het is ook geen toeval dat de drie internationale bezoekers meisjes zijn. Onderwijs van meisjes is een van de grote aandachtspunten van Sesame Workshop. Karakters zoals Chamki, Lily en Zuzu zijn positieve rolmodellen voor meisjes en jongens. Ze dagen de sociale normen en stereotypes uit die meisjes belemmeren om het toppunt van hun kunnen te bereiken.”

De afleveringen waarin de internationale gasten te zien zijn gaan onder meer over Zuid-Afrikaanse muziek, traditionele klederdracht, het Chinese Nieuwjaar en streetfood.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten