Historisch precedent: Inter-Amerikaans hof erkent milieu als mensenrecht

Het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens erkent het recht op een gezond milieu voor het eerst formeel als “fundamenteel recht voor het menselijk bestaan”. Milieuorganisaties spreken van een historisch precedent.

Het hof deed de uitspraak in een reactie op een vraag van Colombia naar de verantwoordelijkheid van staten om het zeemilieu te beschermen in het Caraïbische gebied.

Autonoom recht

Het hof concludeert dat een gezond milieu een autonoom recht is dat “fundamenteel is voor het menselijk bestaan” en erkent ook de impact van de klimaatverandering op de mensenrechten, met name van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen.

Het hof bepaalt dat landen daarom “significante” milieuschade moeten vermijden en schadelijke activiteiten moeten reguleren en controleren. Ze moeten onder meer ook onafhankelijke milieu-impactstudies laten uitvoeren en de bevolking informeren en consulteren.

Precedent

Milieu- en klimaatorganisaties spreken van een historisch precedent. “We zijn erg blij met deze beslissing, die zonder twijfel gebruikt zal worden als een voorbeeld voor de wereld en als een fundamenteel juridisch middel voor wie werkt rond milieu- en klimaatgerechtigheid”, zegt Astrid Puentes Riaño van de Interamerican Association for Environmental Defense (AIDA).

“Het is ook een aansporing voor landen in de regio om belangrijke ecosystemen te beschermen, zoals de Andes, het Amazonegebied en de Caraïben.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten