Kaart voorspelt aardbevingen door fracking

Geofysici van de universiteit van Stanford hebben een kaart gemaakt die helpt voorspellen welke delen van het Permian-bekken mogelijk risico lopen op aardbevingen door fracking. Dat bekken is stilaan het meest belangrijke olie- en gaswinningsgebied van de Verenigde Staten.

De wetenschappers hebben een gedetailleerde kaart ontwikkeld van de gevoelige plaatsen in het olierijke Permian-bekken in West-Texas en Zuidoost-New Mexico. Die plekken vormen een groter risico voor toekomstige aardbevingen die veroorzaakt worden door fracking.

Verschillende grote oliemaatschappijen hebben plannen om de komende decennia aan schaliegas- en oliewinning te doen in honderdduizenden bronnen in deze regio.

Oklahoma

De studie en de bijhorende kaart zijn gepubliceerd in het tijdschrijft The Leading Edge. De kaart brengt de volledige regio in beeld en geeft met kleurcodes aan hoe groot het risico is voor de verschillende potentiële olie- en gaswinningsgebieden dat er een aardbeving zou plaatsvinden na frackingactiviteiten.

Eerder onderzoek van Stanford toonde aan dat het onder druk injecteren van afvalwater – een stap in het frackingproces-, een toename van de seismische activiteit heeft veroorzaakt in centrale en oostelijke delen van de Verenigde Staten, met name in Oklahoma.

Aardbevingen komen in het midden-westen van de VS pas voor sinds begonnen werd met de winning van schaliegas en -olie. Oklahoma is de laatste jaren sterk afhankelijk geworden van deze economie, een kwart van de tewerkstelling heeft ermee te maken.

Een overheidsrapport uit 2016 stelde echter vast dat de energiewinning gepaard gaat met een toename van aardbevingen. In 2012 waren er in Oklahoma enkele tientallen aardbevingen met een kracht van 3.0 of meer op de schaal van Richter. In 2015 waren het er al honderden.

Na een zware aardbeving in 2016 heeft de staat Oklahoma de sluiting gelast van tientallen schalieputten.

Texas

Nu Texas en het bredere Permian-bekken de belangrijkste regio wordt voor olie- en gaswinning, willen de wetenschappers de oliemaatschappijen waarschuwen. “We willen de problemen in Texas voor zijn”, zegt Mark Zoback van Stanfords School of Earth, Energy & Environmental Sciences. “We willen de injectie van vloeistoffen en het opwekken van kleine aardbevingen stoppen, zodat de kans op grotere aardbevingen sterk gereduceerd wordt.”

De bevindingen van de wetenschappers geven een beeld van het Permian-bekken en de verschillende spanningsgebieden. “Hoewel het stressveld in deze regio verrassend complex is, zijn de gegevens uitstekend gedocumenteerd. We kunnen nu actie ondernemen en proberen te voorkomen dat het Permian-bekken een Oklahoma 2.0 wordt”, zegt Zoback.

“Er is heel veel kans op aardbevingen in deze regio”, zegt hoofdauteur Jens-Erik Lund Snee. “Wij willen bedrijven de tools aanreiken om die niet uit te lokken.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten