De achillespees bestaat niet, het zijn er drie

De achillespees blijkt complexer dan gedacht. Het is namelijk niet één pees, maar bestaat uit drie verschillende pezen die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Dit blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Deze ontdekking geeft nieuwe inzichten in het functioneren van een van de belangrijkste pezen in ons lichaam. Dit kan bijdragen aan nieuwe therapieën voor herstel van blessures. Goed nieuws voor hardlopers en andere sporters waarbij de achillespees vaak voor problemen zorgt.

De kracht van de achillespees

De achillespees is de sterkste pees in het menselijk lichaam. Het kan tijdens het hardlopen lasten van meer dan 900 kg dragen. Ondanks zijn sterkte is hij erg vatbaar voor blessures en het is nog niet bekend welke factoren een goed of slecht herstel van blessures voorspellen.

Bewegeginswetenschapper Huub Maas: “De achillespees brengt de krachten van drie kuitspieren over op het skelet. Uit onze studie blijkt dat de verschillende peesdelen onafhankelijk van elkaar bewegen als slechts één van de drie kuitspieren actief is. Verder blijkt dat de subpezen verschillende stijfheden hebben en dat de stijfheid van de subpezen anders is dan verwacht. Dit kan mogelijk bijdragen in het begrijpen van het ontstaan en het herstel van peesblessures.”

Onderzoek waarbij de achillespeeskrachten zijn gemeten, toont aan dat de belasting niet altijd gelijkmatig over het gehele dwarsdoorsnede-oppervlak van de pees wordt verdeeld. Dit is mogelijk omdat de achillespees verbonden is met drie kuitspieren, die verschillende eigenschappen en functies hebben.
Maas: “Bij het maken van kniebuigingen, bewegen de verschillende delen van de achillespees ten opzichte van elkaar. Onderzoek naar deze relatieve bewegingen binnen de Achillespees helpt de normale en pathologische functie ervan te begrijpen en geeft inzicht het ontstaan en herstel van peesblessures.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten