Brand doet aantal diersoorten in Afrikaanse savanne toenemen

Branden houden Afrikaanse savannes gezond. Ze doen het aantal diersoorten zelfs toenemen.

Dat branden savannes gezond houden is al even bekend. Nu hebben Britse onderzoekers het voor het eerst op grote schaal onderzocht.

Ze bekeken satellietgegevens en biodiversiteitskaarten voor het hele Afrikaanse continent over een periode van vijftien jaar.

Stijging met 30 procent

In Afrikaanse savannes (tropisch of subtropisch graslandschappen) met hevige regenval bleek het aantal zoogdiersoorten met 20 procent en het aantal vogelsoorten met 30 procent te stijgen bij toenemende pyrodiversiteit, melden de onderzoekers in Ecology Letters.

Pyrodiversiteit is verscheidenheid aan soorten branden. “Vuur wordt vaak als iets homogeens gezien, maar in werkelijkheid zijn er uiteenlopende soorten branden, met variatie in omvang, intensiteit, seizoen en frequentie”, zegt hoofdauteur Colin Beale van de faculteit Biologie van de Universiteit van York.

“We hebben vastgesteld dat de toename van verschillende soorten branden in nat savannegebied tot een groter aantal soorten leidt.” Zeldzame vogels als de roodstaartwever en de menieborsthoningzuiger deden het opvallend beter in deze gebieden.

Zorgvuldig beheerde branden

Voorwaarde is wel dat het om gecontroleerde, zorgvuldig beheerde branden gaat.

Volgens de onderzoekers kunnen natuurbeschermers en de lokale bevolking met deze resultaten vuur gerichter inzetten als een efficiënt instrument voor natuurbeheer.

“Vuur wordt algemeen beschouwd als iets negatiefs voor het milieu, maar in de Afrikaanse savannes hebben mensachtigen al een miljoen jaar uiteenlopende soorten branden gesticht. Het ecosysteem is daardoor samen met het vuur geëvolueerd en heeft zich eraan aangepast.”

Gecontroleerde branden in Afrika dienen onder meer om graasgebied voor vee te vergroten, de zichtbaarheid voor wilde dieren te verbeteren, wilde bijenkorven uit te roken en tekenpopulaties in te dammen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten