“Zinkende” eilandstaat Tuvalu is juist groter geworden

De Pacifische eilandstaat Tuvalu, waarvan het voortbestaan in gevaar zou zijn door de zeespiegelstijging, is in de afgelopen veertig jaar juist groter geworden. Dat stellen Australische onderzoekers die satellietbeelden en luchtfoto’s van de eilanden bestudeerden.

De onderzoekers van de University of Auckland constateerden dat acht van de negen atollen en drie kwart van de 101 rifeilanden tussen 1971 en 2014 groeiden. In totaal nam het landoppervlak met 2,9 procent toe, ondanks het feit dat de zeespiegel bij Tuvalu tweemaal zo snel steeg als het wereldwijde gemiddelde.

In totaal groeiden de eilanden met 73,5 hectare. Het gaat om netto-groei, aangezien sommige eilanden ook oppervlakte verloren. Eén eiland, met een oppervlakte van 0,08 hectare, verdween volledig.

Migratie

Hoofdauteur Paul Kench zegt dat dit betekent dat de eilanden niet per definitie onderlopen als de zeespiegel deze eeuw blijft stijgen. Er is volgens hem “groeiend bewijs dat deze eilanden geologisch gezien dynamisch zijn en constant veranderen.”

De onderzoekers wijzen erop dat de klimaatverandering desondanks een van de grootste bedreigingen is voor laag liggende, kleine eilandstaten. De studie kan volgens hen echter een aanleiding zijn om de manier waarop deze landen reageren op de klimaatverandering, onder de loep te nemen.

Gedwongen migratie naar Australië of Nieuw-Zeeland is volgens hen niet per se nodig en de eilandengroep zou zich, anders dan nu het geval is, moeten richten op een langetermijnstrategie voor de komende honderd jaar.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten