Gent lanceert online buddysysteem voor studenten

De stad Gent lanceert nog dit jaar een online buddysysteem voor studenten. Het platform moet jongeren dichter bij elkaar brengen en psychologische hulp bieden indien nodig.

Onderzoek leert dat sommige studenten vereenzamen als ze op kot gaan en dat een hogere studie heel wat mentale druk met zich meebrengt. “Eén op de vijf jongeren kampt met psychische of emotionele problemen”, zegt Gents schepen Resul Tapmaz.

Het online buddysysteem wil studenten stimuleren om samen te sporten, een koffie te drinken of samen te koken. Het initiatief valt onder een brede aanpak om het welzijn bij studenten te verbeteren. Zo krijgt de website ook een luik psycho-educatie om geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken. Er komt ook een overzicht van alle initiatieven rond mentaal welzijn en het zorgaanbod rond de Gentse hogeronderwijsinstellingen.

Maar de onderwijsinstellingen nemen ook de sfeer in hun gebouwen onder de loep. “In de HoGent willen we dat de studenten thuis zijn op onze campussen”, zegt algemeen directeur Koen Goethals. “We willen een sfeer creëren die warmte uitstraalt. Geen enkele student mag zich eenzaam voelen bij ons.”

Op de Odisee/KU Leuven-campus in Gent werd tijdens de afgelopen blok- en examenperiode dan weer een blokhut in ‘bommastijl’ ingericht als ontmoetingsplek voor de studenten.

De Universiteit Gent, Hogeschool Gent, Arteveldehogeschool, Odisee/KU Leuven en LUCA School of Arts/KU Leuven zetten hun schouders onder het project. Ook de stad Gent, Logo Gezond+ en Fonds GavoorGeluk gaan preventieve maatregelen uitwerken en het welzijnsaanbod stroomlijnen. Het samenwerkingsakkoord loopt tot 2021 en krijgt de steun van het Rode Neuzenfonds. Het online buddysysteem wordt eind 2018 gelanceerd.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten