Ibiza en Mallorca schakelen over op 100 procent hernieuwbare energie

De Balearen gaan tegen 2050 al hun energie uit hernieuwbare bronnen halen. Vandaag draait de Spaanse eilandengroep vooral op steenkool.

De regering van de Balearen heeft een wet klaar die de vier eilanden van de Balearen – Mallorca, Ibiza, Menorca en Fomentera – tegen 2050 volledig op hernieuwbare energie moet laten draaien.

Vandaag haalt de eilandengroep slechts 2 procent van zijn stroom uit hernieuwbare bronnen. Zonnepanelen en windmolens kregen tot nog toe altijd tegenwind voor hun visuele impact op het landschap.

Steenkoolcentrale

Bijna de helft (43 procent) van de elektriciteit op de Balearen komt van de steenkoolcentrale Es Murterar, in Alcúdia op Mallorca. De regioregering wil twee van de vier eenheden in 2020 sluiten, de overige twee in 2025.

Voor de wet is een meerderheid in het regioparlement, maar de centrale regering in Madrid ligt nog dwars over de sluiting van Es Murterar. Ze vreest dat de sluiting van de steenkoolcentrale de stroomprijs de hoogte zal injagen.

Madrid werkt ook aan een eigen klimaat- en energiewet en wat de regering van de Balearen wil, sluit daar niet zo mooi op aan.

Alle auto’s elektrisch

De verwachting is dat het regioparlement de wet op de Klimaatverandering en Energietransformatie in de komende maanden goedkeurt. Hij treedt dan volgend jaar in werking. Tenzij Madrid het been stijf houdt. Dan moet het Grondwettelijk Hof zich over de wet buigen.

Ook het verkeer wil de regioregering snel zien vergroenen. Vanaf 2025 zullen de eilanden geen nieuwe dieselvoertuigen meer toelaten, vanaf 2035 gebeurt hetzelfde met voertuigen op andere fossiele brandstoffen.

In 2050 moeten alle auto’s volledig elektrisch zijn. Autoverhuurbedrijven moet al vanaf 2020 elektrische auto’s in hun aanbod opnemen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten